SAZNAJTE VIŠE

STRUČNJACI TVRDE DA JE SKALA GLADI NAJBOLJA I NAJLAKŠA METODA ZA MRŠAVLJENJE: Nema jo-jo efekta, nema gladovanja!

Kada ogladnite, nije lako obuzdati se i ne pojesti sve što se nađe na tanjiru, a neretko i ne razmišljamo o tome šta unosimo u sebe i okrećemo se brzim, nezdravim alternativama... Najveći problem većine ljudi je što ne umeju da se zaustave, lako se prejedu ili ponekad jedu i kada zapravo nisu gladni.

Fitnes & Nutricija
Autor:
STRUČNJACI TVRDE DA JE SKALA GLADI NAJBOLJA I NAJLAKŠA METODA ZA MRŠAVLJENJE: Nema jo-jo efekta, nema gladovanja!
Foto: Profimedia

Naime, ljudi u velikom broju ne koriste hranu samo kao gorivo i izvor energije, već na nju gledaju kao i na zadovoljstvo. To lako može da nas dovede do pogrešne procene o tome koliko nam je hrane dovoljno, pa i do prejedanja, a u pojedinim slučajevima i gojenja, piše "NY Times".

Naime, ljudi u velikom broju ne koriste hranu samo kao gorivo i izvor energije, već na nju gledaju kao i na zadovoljstvo. To lako može da nas dovede do pogrešne procene o tome koliko nam je hrane dovoljno, pa i do prejedanja, a u pojedinim slučajevima i gojenja, piše "NY Times".

Dakle, da bi vam skala gladi pomogla prilikom emocionalnog prejedanja, prvo morate da izmerite svoju glad pre nego što posegnete za hranom.

"Ako ocenite da ste jako gladni, odnosno ocena je izmeđun 0 i 2, obratite pažnju na to koliko brzo jedete. Namerno usporite, tako da ne prođete kroz zadovoljstvo obedovanja, a da ga ni ne prepoznate. Blaga glad je uglavnom označena ocenom 4, dok je blaga sitost označena šesticom", poručuju stručnjaci iz pomenute aplikacije.

Nutricionista Kristina Laru ističe da ako niste fizički gladni i na skali gladi ste svojoj potrebi dali ocenu veću od 5, a ipak ste u iskušenju da nešto pojedete, treba da se zapitate šta je ono što vam je zapravo potrebno? Naime, ako je konzumiranje hrana zapravo reakcija na vaše emocije, i dalje nećete biti siti.

Kristina objašnjava da bi trebalo koristiti skalu gladi i tokom obroka; na polovini ručka "izmerite" koliko ste gladni.

"Ako osećate da ste se najeli i još uvek imate hranu na tanjiru, nemojte nastaviti da jedete dok ne "puknete". Umesto toga, odgurnite tanjir, i sačuvajte ostatak za kasnije", ističe ona i kaže da je osećaj prijatnog zadovoljstva pokazatelj da ste odabrali pravu veličinu porcije.

Ipak, ako ste preterali i to je u redu - dešava se svima. "Nemojte prekoravati sebe i osećati krivicu. Umesto toga zapitajte se zbog čega ste nastavili da jedete, iako ste bili siti. Da li ste bili previše gladni kada ste počeli da jedete? Da li je hrana bila previše ukusna, pa niste želeli da prestanete", kaže ova nutricionistkinja.

Laru savetuje da uvek imate uravnotožene obroke u kojima su zastupljene različite grupe hrane, kao i da jedete na svaka četiri sata.

"Ovo pomaže vašem telu da uspostavi ritmičan obrazac ishrane i da omogućava normalne uspone i padove u sitosti. Dok vaš unutrašnji merač ne bude u harmoniji, teško je dobiti ispravan signal o gladi ili sitosti", zaključila je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs