Jabukovo sirće može da spreči nadutost i ubrza rad creva, a svi ga pogrešno pijemo: Dr Perišić otkrio najbolji način

Dr Vojislav Perišić ističe da jabukovo sirće donosi brojne blagodeti organizmu i okrepljuje telo

Lepi & Zdravi
17:17h
Jabukovo sirće može da spreči nadutost i ubrza rad creva, a svi ga pogrešno pijemo: Dr Perišić otkrio najbolji način
Foto: Printscreen Youtube / PRVA

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić postao je omiljen među narodnom zbog svoji praktičnih saveta koji umnogome poboljšavaju zdravlje. Naime, istakao je da su jabuke kapitalno voće, a da sirće od ove namirnice posebne benefite može doneti organizmu. Između ostalog, smanjuje krvi pristisak, loš holesterol, topi salo, jača imunitet. Ali, mnogi od nas ga piju na pogrešan način i zbog toga ne koriste maksimum od njega.

"Bog je ljudima dao u jesen dva kapitalna voća - jabuke i grožđe. U njima ima jedna veoma korisna supstanca, a to je antioksidans resveratrol. Tu je i vitamin E, kvercetin, jabuka je čudo! 90 aktivnih hemijskih supstanci se nalazi u njoj ", istakao je čuveni dr Voja.

"Jabukovo sirće se mnogo pominje u raznim savetima. Ono, iako je kiselo, kada uđe u usnu duplju praktično nakon par centimetra, njegov sadržaj postaje bazan. I nema to štetno kiselo dejstvo. Jako mnogo osvežava", kaže profesor koji je ispričao kako ga je okrepilo kada se veoma umoran vratio sa puta:

Jabukovo Sirće
foto: Shutterstock

"Nakon pola sata bio sam potpuno 'svež'. Jabukovo sirće jako obnavlja organizam."

Istakao je da donosi brojne benefite čitavom organizmu.

"Jabukovo sirće poboljšava rad creva, bubrega, bešike, kože i celog respiratornog sistema. Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu sprečava odlazak kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše vari bez pojave refluksa, nadutosti i gasova, a umiruje se i gorušica", objašnjava gastroenterolog.

Kako je najbolje piti jabukovo sirće?

Doktor Perišić naglašava da je najbolje uzimati ga sa medom, što gotovo niko ne radi, već ga konzumira bez ičega.

Vojislav Perišić
foto: Printscreen/youtube/ prva tv

"Uzima se nerazblaženo, 30-40 ml, ali doda se malo meda. I to ne samo zbog ukusa, već antiupalnih dejstava koje med ima. Kiselina iz jabukoveog sirćeta obnavlja naše sluznice, to je hrana za njih", napominje dr Voja.

Podvlači da su dobra za zdavlje kako dece, tako i odraslih.

"Stiže jesen, uzimajte jabuke i grođže. Ne treba vam probiotik, ne treba imunoterapija. Jedan dan dete mora da pojede grozd i dve jabuke, jednu za doručak, drugu za ručak. Ja odavno večeram voće", ističe dr Perišić i otkriva da je bolje jesti ih sa korom:

"Bolje ih je prati jedno 15-20 minuta kako bi se sa korice uklonile aktivne hemikalije, nego oljuštiti. Dovoljno je 15 minuta, operite i obrišite", zaključio je dr Vojislav Perišić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs