Jabukovo sirće munjevito ubrzava varenje i sprečava nadutost, a svi ga pogrešno pijemo: Dr Perišić otkrio najbolji način

Dr Vojislav Perišić ističe da jabukovo sirće donosi brojne blagodeti organizmu i okrepljuje telo

Lepi & Zdravi
21:03h
Jabukovo sirće munjevito ubrzava varenje i sprečava nadutost, a svi ga pogrešno pijemo: Dr Perišić otkrio najbolji način
Foto: Printscreen Youtube / K1 Televizija

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić poznat je po svojim vrlo praktičnim savetima, a smatra da je hrana jedan od najbitniji faktora za dobro zdravlje. Naime, istakao je da su jabuke kapitalno voće, a da sirće od ove namirnice vrlo korisno, te može da povoljno utiče na: regulisanje krvnog pritiska, smanjenje lošeg holesterola, gubitak kilograma, jačanje imuniteta...

"Bog je ljudima dao u jesen dva kapitalna voća - jabuke i grožđe. U njima ima jedna veoma korisna supstanca, a to je antioksidans resveratrol. Tu je i vitamin E, kvercetin, jabuka je čudo! 90 aktivnih hemijskih supstanci se nalazi u njoj ", istakao je čuveni dr Voja.

Jabuke, Jabuka
foto: Shutterstock

"Jabukovo sirće se mnogo pominje u raznim savetima. Ono, iako je kiselo, kada uđe u usnu duplju praktično nakon par centimetra, njegov sadržaj postaje bazan. I nema to štetno kiselo dejstvo. Jako mnogo osvežava", kaže profesor koji je ispričao kako ga je okrepilo kada se veoma umoran vratio sa puta:

"Nakon pola sata bio sam potpuno 'svež'. Jabukovo sirće jako obnavlja organizam."

Istakao je da donosi brojne benefite čitavom organizmu.

"Jabukovo sirće poboljšava rad creva, bubrega, bešike, kože i celog respiratornog sistema. Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu sprečava odlazak kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše vari bez pojave refluksa, nadutosti i gasova, a umiruje se i gorušica", objašnjava gastroenterolog.

jabukovo sirće i med, napitak, narodni napitak, Jabukovo Sirće
foto: Shutterstock

Kako je najbolje piti jabukovo sirće?

Doktor Perišić naglašava da je najbolje uzimati ga sa medom, što gotovo niko ne radi, već ga konzumira bez ičega.

"Uzima se nerazblaženo, 30-40 ml, ali doda se malo meda. I to ne samo zbog ukusa, već antiupalnih dejstava koje med ima. Kiselina iz jabukoveog sirćeta obnavlja naše sluznice, to je hrana za njih", napominje dr Voja.

Podvlači da su dobra za zdavlje kako dece, tako i odraslih.

"Stiže jesen, uzimajte jabuke i grođže. Ne treba vam probiotik, ne treba imunoterapija. Jedan dan dete mora da pojede grozd i dve jabuke, jednu za doručak, drugu za ručak. Ja odavno večeram voće", ističe dr Perišić i otkriva da je bolje jesti ih sa korom:

"Bolje ih je prati jedno 15-20 minuta kako bi se sa korice uklonile aktivne hemikalije, nego oljuštiti. Dovoljno je 15 minuta, operite i obrišite", zaključio je dr Vojislav Perišić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs