Kardamom je kod nas postao popularan ne tako davno, ali već je uspeo da osvoji milione srca nutricionista i pristalica zdravog načina života. Ovoga puta, govorimo o njegovim glavnim prednostima.

Kardamom svoju izraženu citrusnu aromu duguje visokom sadržaju esencijalnih ulja - limonena, terpineola, cineola i armidona. Ove supstance su poznate po svojim snažnim antivirusnim i antimikrobnim efektima. Pomažu u jačanju imunološkog sistema i savršeno štite telo od virusa i patogenih bakterija. Veruje se da kardamom takođe doprinosi prevenciji karcinoma, ali još uvek nije pronađeno dovoljno naučnih dokaza za to.

Za razliku od ostalih (ne manje korisnih) začina, kardamom uopšte ne iritira sluznicu želuca. U orijentalnoj medicini začin se vekovima koristi za lečenje i sprečavanje bolesti gastrointestinalnog trakta. Međutim, ako imate bilo kakvih problema sa gastrointestinalnim traktom, ne biste smeli da ga konzumirate bez konsultacije sa lekarom.

Kardamom je začin bogatog ukusa i arome koji se vekovima koristi u orijentalnoj kuhinji i medicini.