Bilo da jedete da biste živeli ili živite da biste jeli, jedno je sigurno - ne možemo da živimo bez hrane. Hrana nije samo deo ljudske potrebe već i užitak.
Bez obzira koliko različitih jela probali ili skuvali, znate li zaista šta jedete?
Predstavljamo vam 30 činjenica o hrani za koje sigurno niste znali:
1. Hranljiva hrana košta 10 puta više od brze hrane.
2. Piletina sadrži 266% više masti nego pre 40 godina.
3. Sastojak pod imenom „soylent“ zamjenjuje dnevni unos nutrijenata.
4. Portugalci su prvi doneli u Indiju krompir, paradajz i čili.
5. Indija je najmanji potrošač mesa po osobi.
6. Med je jedini proizvod koji ne propada, i može da opstane 3.000 godina.
7. Namirnica koja se najviše krade u svetu je sir.
5 razloga zašto je feta najzdraviji sir na svetu!
8. Dinamit se pravi od kikirikija.
9. Ne postoji hrana koja sadrži sve potrebne hranljive sastojke osim majčinog mleka.
10. 100% sok od pomorandže je 100% veštački.
11. Čokolada se nekad koristila kao valuta.
12. „Castoreum“ , sastojak koji se koristio za dodavanje ukusa vanile bombonama i kolačima, zapravo je sekret iz analnih žlezda dabra.
13. Čovek se rađa s željom za slatkim.
14. Kečap je 1.800 godine korišćen kao lek za dijareju.
15. Eskimi koriste frižidere kako bi sprečili smrzavanje hrane.
16. Piletina Tikka Masa je popularno jelo u Indiji, ali je zapravo izmišljeno u Škotskoj.
17. Jabuke potiču iz sorte ruža.
18. Svi delovi jajeta su jestivi, kao i ljuska koja je bogata kalcijumom.
19. Oko 70% crvenog mesa koje se konzumira u siromašnim zemljama je kozje meso.
20. Kikiriki ne spada u orašaste plodove, već u mahunarke.
21. Banane pomažu u borbi protiv depresije.
22. Med nastaje iz nektara i delova koji su pčele povraćale.
23. Krompir pojačava WIFI signal i koristi se za testiranje signala u avio saobraćaju.
24. Sladoled korišćen u reklamama je zapravo pire od krompira, kako se nebi otopio tokom snimanja.
25. Jabuke su bolje za jutarnje razbuđivanje od kofeina.
26. Med ulazi u naš krvi sistem za manje od 20 minuta, zato što su ga pčele već svarile.
27. Paradajz i krastavci spadaju u voće.
28. Zrele brusnice mogu da skaču kao gumene loptice.
29. Aliumfobija je strah od belog luka.
30. Konzumiranje velikih količina cvekle pretvara boju mokraće u ružičastu.