namirnice koje 100% pomažu

7 namirnica koje će vam pomoći da spavate kako treba: Potražite pomoć u prirodi!

Prirodne „tablete za spavanje“ iz same prirode.

Fitnes & Nutricija
Autor:
7 namirnica koje će vam pomoći da spavate kako treba: Potražite pomoć u prirodi!
Foto: Shutterstock

Svi smo do sada već svesni prednosti zdravog sna - smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti, podržava zdravu funkciju mozga i jača imunološki sistem, što je posebno važno tokom pandemije koronavirusa. U idealnom slučaju, morate da spavate od 7 do 9 sati dnevno bez ometanja, ali, u tome ne uspevaju svi: stres, ludi radni ritam i prekomerna količina digitalnih informacija, mogu negativno uticati na trajanje i kvalitet našeg spavanja. U pokušaju da uspostave svoj režim, mnogi pribegavaju meditaciji, dubokom disanju, pa čak i tabletama za spavanje. Savetujemo vam da pomoć potražite u samoj prirodi - za vas smo prikupili proizvode koje biste trebalo da jedete pre spavanja da biste duže i bolje spavali.

Badem

Bademi su bogati raznim vitaminima i mikro-mineralima - samo 28 grama osušenih preprženih badema sadrži oko 18% dnevne vrednosti fosfora i 23% vitamina B2 potrebnog za odraslo telo. Pored toga, ovi orašasti plodovi su odličan izvor melatonina. Melatonin je poznat kao „hormon spavanja“ - on reguliše naš unutrašnji „sat“ i signalizuje mozgu da spava. Stoga, mala šaka badema u večernjim časovima može dati željeni efekat "tablete za spavanje".

Ćuretina

Ćuretina je jedan od najzdravijih mesnih proizvoda na svetu. Sadrži riboflavin, fosfor i selen. Takođe, ćureće meso sadrži aminokiselinu triptofan, koja aktivno stimuliše proizvodnju već poznatog „hormona spavanja“ - melatonina. Ova hrana je takođe bogata proteinima - neka istraživanja sugerišu da male količine proteina takođe mogu da izazovu pospanost.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice jedan je od najpopularnijih toplih napitaka poznat po svojim umirujućim svojstvima. Njegova upotreba stimuliše imunitet, smanjuje anksioznost i poboljšava stanje kože. Takođe sadrži apigenin, antioksidans za koji se pokazalo da se uspešno bori protiv nesanice.

Kivi

Kivi je hranljiv i ima vrlo malo kalorija. Konzumiranje kivija blagotvorno deluje na nivo holesterola i funkcionisanje digestivnog sistema. Između ostalog, kivi je dobar i za spavanje. U četvoronedeljnoj studiji, 24 odrasle osobe su jele svaki dan kivi jedan sat pre spavanja. Na kraju studije, 42% dobrovoljaca je brže zaspalo. To je možda zbog činjenice da kivi stimuliše proizvodnju „hormona sreće” - serotonina, koji je takođe uključen u regulaciju načina spavanja.

Orah

Orasi sadrže oko 19 vitamina i minerala. Između ostalog, bogati su i melatoninom. Shodno tome, mala količina oraha može vam biti od velike pomoći da prilagodite svoj san.

Pirinač

Pirinač je takođe poznat po svojim korisnim svojstvima i po bogatstvu brojnim vitaminima. Pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi i blagotvorno deluje na san. Lekari savetuju da jedete pirinač najkasnije sat vremena pre spavanja kako biste poboljšali njegov kvalitet i trajanje.

Losos

Losos je jedinstveni izvor vitamina D. Takođe je bogat omega-3 kiselinama koje stimulišu mozak i sprečavaju bolesti srca. Pored toga, ova kombinacija vitamina i kiselina blagotvorno deluje na san. Mala porcija lososa pre spavanja može pomoći u poboljšanju kvaliteta i povećanju trajanja sna. Ali budite oprezni: ovo je prilično masna riba, pa je noću vredi jesti u malim količinama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs