Bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima, a sve to je bitno za pravilno funkcionisanje ljudskog tela. Ali, nije svo povrće podjednako korisno, neko sadrži puno skroba i minimum korisnih materija.
U našem članku možete otkriti listu povrća koja će organizmu pružiti sve što mu treba.
Šargarepa
Ovo povrće je pravo skladište antioksidanata - beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A. Redovno konzumiranje šargarepe blagotvorno će uticati na zdravlje očiju, stanje kože, pomoći u usporavanju starenja i dati ravnomerni ten.
Brokoli
Brokoli je s pravom osvojio titulu superhrane: ovo povrće je neobično bogato vitaminima A, B6, C i K, kalijumom i vlaknima. Brokoli zbog svog sastava pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i gastrointestinalnih problema, poboljšava rad mozga i stanje kože. Osim toga, ima malo kalorija, što ga čini idealnim dijetalnim proizvodom.
Repa
Možda nije najpopularnije, ali ovo je vrlo zdrava vrsta povrća. Repa je neobično bogata kalcijumom, fosforom i kalijumom, koji su ne ophodni za pravilno funkcionisanje nervne aktivnosti i zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Špargle
Špargle su divne u svakom pogledu: ukusne su, zdrave i od njih možete napraviti na desetine različitih jela. Ovo povrće je skladište vitamina A, C, K, B vitamina i vlakana, a praktično ne sadrži kalorije.
Karfiol
Ovo povrće trebalo bi da bude deo vaše ishrane. Karfiol je sjajan izvor antioksidanata, omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Istovremeno, ima malo kalorija i pogodno je za pripremu najrazličitijih jela.
Cvekla
Bogata je vitaminima grupe B, vitaminima A, C, PP, kalijumom, fosforom i esencijalnim aminokiselinama. Aktivne supstance sadržane u ovom povrću sprečavaju pojavu vaskularnih grčeva, pročišćavaju krvne sudove i snižavaju krvni pritisak. Folna kiselina sprečava prerano starenje i značajno poboljšava stanje kože.
Slatki krompir
Batat je postao moderan junak ne samo zbog svoje fotogeničnosti, koju toliko cene insta-blogeri, već i zbog mase korisnih svojstava.Slatki krompir je bogat mineralima, vitaminima A i C, visokom hranjivom vrednošću i slatkim ukusom.