Međutim, svi znaju da telo neće biti zdravo samo na proteinima i vlaknima, pa je opasnost od masti i ugljenih hidrata dovedena u pitanje. Pojavila se podela u dva fronta, kako među pristalicama zdravog načina života, tako i među nutricionistima: neki predlažu da se iz ishrane isključe masti, drugi - ugljeni hidrati.

Koji je položaj bliži istini sa stanovišta nauke i kako da izgradite svoju ishranu da biste postigli rezultate u gubitku kilograma - pročitajte u nastavku.

Ugljeni hidrati ili masti

Za početak, analizirajmo kako se ponašaju obe materije prilikom ulaska u organizam. Ugljeni hidrati su izvor energije za telo; u procesu probave oni se pretvaraju u glukozu koja „hrani“ naš mozak, mišiće i poboljšava raspoloženje. Postoje dve vrste ugljenih hidrata: jednostavni ili brzi (monosaharidi) i složeni ili spori (polisaharidi). Oni se razlikuju po strukturi: iz naziva je jasno da su složeni raspoređeni na složeniji način, što znači da će telu trebati duže da ih pretvori u glukozu. Brzi ili jednostavni ugljeni hidrati se brzo vare, izazivajući nagli skok šećera u krvi, dajući telu potrebnu energiju, koja se, međutim, vrlo brzo troši, jer oštar skok prati oštar pad - osećate se umorno.

U svetu zdrave ishrane, masti i ugljeni hidrati su podeljeni: demonizovani su i proglašeni neprijateljima lepe figure i blagostanja.