saznajte više

Ovih 8 stvari nismo znali o ovulaciji: Hodamo drugačije, a ovo je promena na licu koju sve imamo!

Ovulacija, koja se dešava oko 14. dana ciklusa, označava vaše najplodnije dane u mesecu. Čak i ako je niste svesni, vaše telo to sigurno zna i ima načine da svoj status plodnosti učini poznatim svima oko vas. Estrogen i progesteron (dva glavna polna hormona kod žena) utiču na sve, od načina na koji hodate, do odeće koju nosite i ljudi koje smatrate privlačnim.

Lepi & Zdravi
14:48h Autor:
Ovih 8 stvari nismo znali o ovulaciji: Hodamo drugačije, a ovo je promena na licu koju sve imamo!
Foto: Shutterstock

Ovo su zanimljive činjenice o ovulaciji:

Seksualno uzbuđenje je veće nego inače

Tokom ovulacije, nivo vašeg testosterona je najviši, a on je ključni hormon odgovoran za seksualni nagon. Vaše telo govori da je upravo tada pravo vreme za razmnožavanje.

Lice je rumenije

Jedna studija je otkrila da je ženska koža (posebno obrazi) rumenija tokom plodnih dana. Za to je zaslužan veći nivo hormona estradiola. Povezivanje rumenila sa zdravljem i plodnošću može biti i jedan od razloga što je nanošenje rumenila toliko popularno.

Glas je drugačiji

Ženski glas se menja tokom ciklusa, poprimajući poseban ton tokom ovulacije. Hormoni utiču na meko tkivo larinksa, grla i glasnih žica, baš kao i na grlić materice. Ova tkiva imaju receptore za estrogene i progestine. Varijacije u količini hormona utiču na brzinu krvotoka, otok i zadržavanje vode u glasnim žicama, što rezultira promenama u boji glasa.

Birate upadljiviju garderobu

Istraživači su otkrili da žene tokom ovulacije biraju odeću u crvenim nijansama, kao i onu koja privlači više pažnje, čime nesvesno skrenuću pažnju na sebe onda kada se osećaju seksi.

Stisak ruke je jači

Jak stisak ruke je signal zdravlja i može se koristiti kao suptilni pokazatelj dobre plodnosti.

Diskretne promene na licu

Tokom ovulacije, usne su punije, obrazi jedriji, oči sjajnije, a koža je posebno glatka – sve to zahvaljujući dodatnom estrogenu koji dolazi sa ovulacijom.

Pokreti tela su provokativniji

Kada se osećate seksi, vaši pokreti će to pokazati. Provokativnija odeća, strastveni ples, pa čak drugačiji hod, posledica su hormonskih promena.

Motivisani ste za mršavljenje

Zbog promenljivog nivoa hormona tokom srednjeg dela ciklusa, imaćete više energije za vežbanje. Istraživanja pokazuju da su žene posebno motivisane da smršaju za vreme ovulacije. To je povezano sa željom da izgledaju što bolje, kako bi privukle partnera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs