Priče iznutra

Kako žena istovremeno može da živi i bol i sreću: Moja priča počela je pre tačno 17 godina!

Sve ove nezvane i neželjene muke počele su sa porođajem...

Lepi & Zdravi
Kako žena istovremeno može da živi i bol i sreću: Moja priča počela je pre tačno 17 godina!
Foto: Shutterstock

Da mi je neko rekao da sve one žene koje na glas kukaju kad im dođu "oni dani" zaista ne preteruju i nisu "samo razmažene", ne bih poverovala ni reč. Ali, sve je to bilo pre porođaja...Od tada ne moram da verujem, samo mi se kazalo.

To koliko naš organizam može da se promeni je ponekad prosto neverovatno. Jedna od stvari koja mnogima deluje banalno, bezopasno i „prirodno“ (najviše volim kad kažu prirodno, a nisu se sreli ni u prolazu sa poremećenim ciklusam, al dobro), a može preko noći da vam promeni i zagorča život jeste – ciklus.

Neredovan, bolan, produžen, pa skraćem, bez reda ili načina da se bar pripremite, koliko toliko za taj „termin“ u mesecu kada vam je suđeno da patite. Da, da patite, ali da ništa drugo ne trpi zato što vi patite, jer „to je samo ciklus“.

Taj "samo ciklus", koji je dolazio na svakih 28 dana kao švajcarski sat tačno, sa oko 12 do 24 sata predupozorenja u vidu blage nelagodnosti u donjem delu stomaka i trajao tačno četiri dana i ni kapljicu duže, preko noći se pretvorio u "zver" koja dolazi bez najave ili kasni po nekoliko nedelja, traje koliko mu se prohte, nema pravila "prvog i drugog dana"(ma, nema nikakvog pravila, da se razumemo!), boli kad stigne i koliko stigne, a kontrola nad menstrualnim curenjem je misaona imenica. Da, ne zaboravimo simptome PMS-a na granici izdržljivosti, da ne kažem ludila, da se u jednom momentu zapitate "da li je moguće da se ja ovako osećamo samo zbog PMS-a. Možda sa mnom, ipak, nešto psihički nije u redu?!"

Da porođaj može u toj meri da utiče na naš hormonski status i promeni naš biološki sat i procese koji se odvijaju u našem reproduktivnom sistemu, ne bih za šest života poverovala, da ih nisam, kao po nekoj kazni (možda zato što nisam verovala ženama koje su to doživele pre mene) iskusila sve do jednog i sa njima živim iz meseca u mesec već 17 godina.

Da, tih dana, osim što se osećate kao da vam je neko iscedio svu snagu iz tela na slamčicu, bledi ste kao duh (i to vam i govore), boli vas svaki deo tela, snaga vam je na izdisaju, a inspiracija za rad neko davno i zamagljeno sećanje, tužni ste i razdražljivi, pored svega toga - nemate ni blagu predstavu šta da obučete za posao (da, morate na posao, jer to je "samo ciklus")…

Da, sve ove nezvane i neželjene muke počele su sa porođajem. I, da, moj mozak ih direkto vezuje za taj događaj. Međutim, isto kao što ih vezuje za taj događaj kada dođe bol, nesigurnost, anksioznost i želja da se pokrijem jastukom preko glave - na neki neverovatan i volšeban način podsesti me da svih tih 17 godina koliko me muče "oni dani" imam najlepši poklon koji je iko ikada mogao da mi daruje, koji ne bih menjala za bilo koji dan bez bola niti za bilo koju drugu "olakšicu" na svetu. Moje dete!

Kada vam život nešto donese, nešto vam i odnese, Univerzum, valjda, tako funkcioniše. Ali kada se na tas stave bol i neprijatnost i svi trenuci proživljeni sa mojom ćerkom ovih 17 godina, uključujući i sam porođaj i taj momenat kada sam je prvi put ugledala, uzela u ruke bojažljivo...Tada shvatim da bol možete doživeti i kao nagradu, Jer, sve je stvar percepcije - da li je čaša polu-puna ili polu-prazna.

I zato duboko verujem da su neke stvari u životu, čak i kada su nelagodne, bolne, iscrpljujuće i teške, zapravo nagrada za nešto veće i dragocenije što nam je dato, a da je "muka" tu kao podsetnik koliko bi to što nam je dato trebalo da cenimo!

Zato, svaki put sebe nateram da stavim bol "u ćošak", a dete uzmem za ruku i tih dana udarimo kontru svim negativnim osećanjima - pojedemo kilo omiljenog sladoleda, odgledamo tri vezane epizode njene omiljene serije, jedemo tortilje sa najnezdravijim umakom ikada, ostanemo zajedno budne do 2 ujutru, pevamo zajedno pred ogledalom u garderoberu, pričamo o dečacima i smejemo se i - jednostavno uživamo.

foto: Printscreen/ youtube/ Libresse Srbija

I, eto najboljeg i najefikasnijeg prirodnog analgetika za koji ste ikada čuli - sreće! Isprobajte ga, baš tada kad je teško! A znate li šta još može da vam olakša? Priča! Ispičajte svoju priču iznutra, jer naše #pričeiznutra treba da se čuju! I zbog nas samih, i zbog žena koje misle da su same, da su jedine sa istim problemom.

Zajedno sa kompanijom Libresse, koja nas je hrabrom reklamom podstakla da se prisetimo ovih trenutaka, pozivamo vas da podelite sa nama svoju #pričuiznutra, svoju priču koja dokazuje koliko je žensko telo fascinantno i sposobno na neverovatne transoformacije, i koliko puta nam je dokazalo da svaki bol i svaki problem na kraju mogu doneti neverovatnu radost…

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs