Uznemirujući podaci

Žene će izgubiti sposobnost rađanja prirodnim putem?

Oden je posebno kritikovao korišćenje sintetičkog oksitocina koji, po njemu, smanjuje sposobnost žena da priridno proizvodie taj hormon
Trudnoća 24.05.2015. - 16:33h
Foto: Thinkstock

Vodeći francuski ginekolog Mišel Oden tvrdi da ženama preti opasnost da izgube sposobnost rađanja prirodnim putem. Prema pisanju britanskog lista Telegraf, 84-godišnji lekar ističe da je rađanje postalo previše uslovljeno lekovima, do te mere da žene uskoro bez njih neće moći da se porode.

 

U svojoj knjizi Da li su nam potrebne babice?, Oden navodi da porođaj danas u proseku traje dva i po sata duže nego pre 50 godina i da se sve veći broj žena porađa uz pomoć lekova i hirurgije.

 

"Za mene je to znak da žene gube sposobnost rađanja", rekao je francuski ginekolog, dodajući da je sve manje žena koje se porađaju prirodnim putem, a sve više carskim rezom. Oden je posebno kritikovao korišćenje sintetičkog oksitocina koji, po njemu, smanjuje sposobnost žena da priridno proizvodie taj hormon.

 

Lekari zanemeli - Način na koji je ostala trudna sve ostavio bez teksta!

 

Hormon oksitocin izaziva kontrakcije materice za vreme porođaja i ima glavnu ulogu tokom dojenja. Oden strahuje da bi evolucijom moglo doći do nestanka fizioloških funkcija koje se ne koriste i da bi žene u budućnosti prestale da proizvode oksitocin.

 

"Uveren sam da proizvodnja ljudskog oksitocina, hormona ljubavi od fundamentalnog značaja za porođaj i vezivanje, sve više slabi. Budućnost ljudske sposobnosti rađanja je u opasnosti", zaključio je Oden.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...