oprez

Kako nas zagađen vazduh ubija i mentalno i fizički: Izaziva ovih 13 zdravstvenih problema!

Naučnici su otkrili da zagađenost vazduha može da stvori velike zdravstvene i mentalne probleme

Fitnes & Nutricija
Autor:
Kako nas zagađen vazduh ubija i mentalno i fizički: Izaziva ovih 13 zdravstvenih problema!
Foto: Shutterstock

Život u zagađenim gradovima nosi puno veći rizik od depresije, pa i od suicida jer otrovi mogu da oštete mozak, tvrde naučnici.

Istraživači sa Univerziteta u Londonu analizirali su studije o dugoročnom udisanju otrovnog vazduha na mentalno zdravlje ljudi u 16 različitih zemalja. Rezultati su pokazali da je stopa suicida i depresije rasla kako raste stopa zagađenosti.

Smatra se da na to, među ostalim, utiču otrovne čestice koje emitiraju automobili i industrija, koje kroz udah prodiru u krvotok ili utiču na nivo hormona stresa, a oboje je povezano s lošim mentalnim zdravljem.

Analiza je pokazala da je prosečna izloženost sitnim otrovnim česticama, koja se iskazuje kao 'particulate mater' (PM) od 2,5 (što odgovara najsitnijim česticama) bila 44 mikrograma po kubnom metru (ug/m3). Na svakih 10 ug/m3 iznad ove količine, bilo je oko 10 odsto više slučajeva depresije i dva odsto više samoubistava.

Beograd je najzagađeniji grad na svetu: Oprezno dišite!

foto: Shutterstock

Zagađenje podstiče i porast degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije, tvrde stručnjaci.

  • Izloženost zagađenju dovodi do manjeg IQ-a kod dece: Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji, San Francisko, otkrili su u maju 2019. da deca koju su rodile majke koje žive u zagađenim područjima imaju IQ koji je do sedam bodova niži od onoga kod dece koja žive u mestima u kojima se vodi računa o čistoći vazduha.
  • Smanjuje sposobnost pamćenja kod dece: Istraživači Instituta za globalno zdravlje iz Barselone otkrili su da su dečaci koji su izloženi većoj PM2.5 još u materici, bili lošiji na testovima pamćenja do 10. godine.
  • Usporava razvoj dece: Mladi koji žive u blizini prometnih ulica dvostruko češće su slabiji u testovima komunikacijskih veština u prvoj godini života, otkrili su istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje deteta Eunice Kennedy Shriver u travnju ove godine. Istraživanje je pokazalo da je kod njih verovatnije da će imati i lošiju koordinaciju ruke i oka.
  • Dovodi do anksioznosti kod dece: Naučnici sa Univerziteta u Sinsinatiju tvrde da zagađenje može da promeni strukturu dečjeg mozga i dovede do anksioznosti.
foto: Shutterstock
  • Skraćuje život: Deca rođena danas izgubiće gotovo dve godine života zbog zagađenja vazduha, navodi se u izveštaju američkog Instituta za zdravstvene učinke sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji iz ove godine.
  • Povećava rizik od autizma: Istraživači sa Univerziteta Monaš u Australiji otkrili su da mladi koji žive u visoko zagađenim delovima Šangaja imaju 86 posto veće šanse za razvoj poremećaja iz spektra autizma.
  • Uzrokuje astmu kod dece: Četiri miliona dece širom sveta godišnje razvije astmu zbog zagađenja u saobraćaju, pokazalo je veliko istraživanje stručnjaka sa Unvierziteta George Washington. Iako su podeljeni oko toga šta uzrokuje astmu, naučnici se slažu da izlaganje zagađenju u detinjstvu povećava rizik od oštećenja pluća.
  • Utiče na nakupljanje masti: Stručnjaci sa Univerzizeta u Južnoj Kaliforniji otkrili su da su desetogodišnjaci koji su živeli u zagađenim područjima kad su bili bebe bili u proseku oko kilogram teži od onih koji su odrasli u mestima gdje postoje čistači vazduha. Zagađivanje dušikovim oksidom moglo bi da poremeti proces sagorevanja masti, ističu naučnici.
foto: Shutterstock
  • Dovodi do steriliteta kod žena: Naučnici sa Univerziteta u Modeni objavili su u maju 2019. kako veruju da se zagađenje ubrzava propadanje jajnika kod žena, baš kao i pušenje.
  • Povećava rizik od spontanog pobačaja: Naučnici sa Univerziteta u Utahu su objavili istraživanje koje ukazuje na to da trudnice koje žive u područjima s visokim zagađenjem imaju oko 16 odsto veću verovatnoću da će doživeti pobačaj.
  • Raste rizik od raka dojke: Naučnici sa Univerziteta u Stirlingu otkrili su da kod žena koje rade na istom saobraćajnom mestu postoji visoki rizik da će oboleti od raka dojke u roku od tri godine od zaposlenja. Pretpostavlja se da je uzrok tome činjenica da zagađenja isključuju BRCA gen, koji je zadužen za zaustavljanje rasta tumora.
  • Oštećuje spermu: Brazilski naučnici sa Univerziteta u Sao Paulu otkrili su da miševi izloženi toksičnom vazduhu imaju manje sperme i lošije je kvalitete u u poređenju sa spermom miševa koji su udisali čisti vazduh od rođenja.
  • Uništava polnu želju: Istraživači sa Univerziteta Guangžou u Kini otkrili su da su pacovi izloženi zagađenju vazduha imali više problema s postizanjem seksualnog uzbuđenja.

Pretpostavlja se da zagađenje tako deluje i na ljude, jer udisanje otrovnih čestica može pokrenuti upalu u krvnim sudovima i dovesti do toga da genitalije ostanu s manje kiseonika, što utiče na mogućnost da muškarac postigne seksualno uzbuđenje.

10 navika koje oštećuju mozak i uništavaju pamćenje: Svakodnevno radimo mnoge od njih!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs