Dva dana smoga

Beograd je najzagađeniji grad na svetu: Oprezno dišite!

Danas i sutra meteoroliz predviđaju sunčano i vedro vreme, ali vazduh je i dalje najzagađeniji na svetu

Vesti 26.10.2019. - 17:51h Autor: N1
Foto: Shutterstock

Beograđani od jutros dišu najzagađeniji vazduh u svetu, a ista situacija biće i u nedelju, podaci su aplikacije za merenje kvaliteta vazduha AirVisual.

 

Iako je nad Beogradom vedro i sunčano nebo, njegovi stanovnici se od početka nedelje bore za vazduh, koji je AiRVisule ocenio kao „nezdrav“.

 

Srpska prestonica je po zagađenosti pretekla Peking, Delhi, Džakartu, LahoR…Među deset gradova sa najzagađenijim vazduhom našli su se i Sarajevo, na četvrtom mestu, i Skoplje na osmom, gde se ipak nešto lakše diše jer je vazduh ocenjen kao „nezdrav za osetljive grupe“.

 

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koja vrši monitoring kvaliteta vazduha u Srbiji, i čije podatke aplikacija AiRVisual između ostalog koristi, u Beogradu je nagore stanje na Starom Gradu, Novom Beogradu i Mostaru, gde je vazduh zagađen ili jako zagađen i to zahvaljujući visokoj koncentraciji PM10 čestica.

 

Državna Agencija beleži i veoma zagađen vazduh u Pančevu, Kosjeriću, Valjevu i Novom Sadu.

 

Rojters je pre dva dana objavio da se sa oboda Beograda uzdiže gust dim kao posledica paljenja polja usled verovanja poljoprivrednika da je paljenje korova i stabljika kukuruza dobro za zemljište.

 

Kada se tome dodaju izduvni gasovi iz starijih automobila, grejanje na čvrsto gorivo, industrija i okolni rudnici uglja, jasno je zašto otrovna izmaglica prekriva grad od dva miliona ljudi, piše Rojters.

 

Prema podacima Agencije za životnu sredinu Evropske unije, kvalitet vazduha u centru Beograda u četvrtak je bio ocenjen kao opasan po zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...