100 grama ove salate sadrži samo 26 kalorija, oko 3 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 2 grama proteina.
Ovo povrće je nalik zelenoj salati ali ima malo intenzivniji ukus, ali ne previše jak, pa se zato lako se kombinuje sa gotovo svom hranom.
Ovo povrće je jedno od najzdravijih. Krakterišu ga zeleni listovi, orašasti ukus i veliki broj sastojaka važnih za zdravlje.
Matovilac je prepun vitamina B6, što znači da reguliše metabolizam i jača imuni sistem. Konzumiranje ovog povrća popravlja raspoloženje, ali i rad mozga.
Bobice moćnih lekovitih svojstava: Zbog ovoga treba redovno da jedete borovnice!
Posebno se preporučuje anemičnim osobama, a zbog prisustva kalijuma i bakra dobar je saveznik i za zdravlje srca.
Bogat je, takođe, i vitaminima C i A. Vitamin A je odličan za očuvanje vida.
Matovilac možete da jedete svež, ali i kao sastavni deo raznih jela ili smutija.
Matovilac nije zahtevna biljka. Čak i niske temperature, do -15°, neće oštetiti biljku. Nije zahtevna ni za gajenje pa je možete imati i u svojoj kući i uvek imati svež izvor vitamina na dohvat ruke.
8 tihih znakova stresa kojih niste svesni: Evo kako da ih prepoznate i šta da preduzmete!
Recept plus:
Matovilac je veoma ukusan, ali ako napravite salatu i dodate:
imaćete ukusan obrok i veći izvor gvožđa za telo.
Jedite ih svaki dan: Ove dve namirnice pospešuju proizvodnju hormona sreće!
(stil.kurir.rs)