važnost vitamina i minerala

Osnažite organizam: Najvažniji vitamini i minerali i njihovi izvori!

Organizam će se lakše oporavljati i čuvati pomoću materija dobijenim iz vitamina i minerala

Fitnes & Nutricija
Autor:
Osnažite organizam: Najvažniji vitamini i minerali i njihovi izvori!
Foto: Shutterstock

Vitamini i minerali imaju važnu ulogu za metabolizam i u izgradnji imuniteta svakog čoveka. Nedovoljan unos vitamina i minerala može imati nepovoljne posledice po organizam, te o njihovom unosu treba voditi računa. Njihova uloga je usko vezana za naše zdravlje, ali i za lepotu.

Najvažniji vitamini i minerali i njihovi izvori

Vitamin A

Vitamin A odličan je za oči, zube i kožu. Najviše ga ima u šargarepi, jajima, mlečnim proizvodima, jajima i zelenom povrću.

Vitamin B

Grupa vitamina B odlično deluje na jačanje imuniteta, energiju i nivo gvožđa. Izvori ovih vitamina su kvasac, mleko, krompir, zrna pšenice.

Vitamin C

Vitamin C dobar je za nivo gvožđa, jačanje krvnih sudova, elastičnost kože i funkciju antioksidansa. Nalazi se u brokoliju, kiviju, kelju, jagodama, šipku ili paprikama.

Vitamin D

Zdrave i jake kosti traže unos vitamina D. Izvori ovih vitamina su losos, riblje ulje, riba i jaja.

Vitamin E

Unosom vitamina E pospešuje se cirkulacija krvi i slobodnih radikala. Avokado, paprika, jaja, maslac i kelj su nosioci ovih vitamina.

Ovi vitamini obezbeđuju lepotu i zdravlje: Saznajte koji je za šta dobar!

foto: Shutterstock

Vitamin K

Vitamin K je izuzetno važan za krvnu koagulaciju ili zgrušavanje krvi. Za unos vitamina K preporučuju se prokelj, keleraba, karfiol, pileća prsa i govedina.

Folna kiselina

Iako se često o folnoj kiselini retko govori, važna je za obnovu ćelija i za trudnice je važan zbog smanjenja rizika od anomalija kod rođenja deteta. Može se naći u šargarepi, žumancima, žitaricama ili dinji.

Kalcijum

Kalcijum je važan izvor zdravih zuba i kosti. Mlečni proizvodi, zeleno povrće, susam i koštunjavi plodovi sadrže kalcijum.

Gvožđe

Unos gvožđa važan je za izgradnju mišića i krv. Crveno meso, žitarice, riba, pasulj i džigerica pospešuju količinu gvožđa.

Cink

Cink je zdrav za plodnost, rast i imunitet. Senf, jaja, semenke i zrna pšenice su najbogatiji izvori cinka.

Hrom

Hrom je dobar za nivo glukoze u organizmu i snižavanje krvnog pritiska. Hrom se nalazi u crnom biberu, siru, integralnom brašnu i pivskom kvascu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs