Poznato je da su stari Egipćani, u vreme građenja piramida svojim robovima često davali beli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.
Tokom istorije za vreme ratova u svim krajevima sveta, i kad god je vladala glad i nemaština, beli luk je bio značajna namirnica i lek protiv mnogih bolesti.
Crni hleb, beli luk i kiselo mleko jesu osnovne namirnice stogodišnjaka sa Kavkaza.
Beli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.
Glavni sastojak belog luka je alicin, koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo.
Za jačanje imuniteta, predlaže se da se bar jedan čen belog luka jede svaki dan.