Svi pravimo ovu grešku

Rane nikada ne treba ispirati alkoholom i rakijom: Doktorka otkriva zašto!

Bakin savet koji ne treba slušati

Lepi & Zdravi 20.05.2019. - 16:09h Autor: Novosti
Foto: Shutterstock

Posekotina ili rana neće se inficirati ukoliko je pravilno tretiramo, kaže doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević. To znači da je treba isprati čistom, hladnom vodom, povremeno zaštititi gazom i ne iritirati alkoholom i hemijskim sredstvima.

Najčešći uzrok za infekciju rane jeste nehigijena i korišćenje neadekvatnih sredstava za dezinfekciju. Ukoliko rana nije duboka i lekar nije odredio previjanje, ne treba je umotavati, niti koristiti gazu, kako se ne bi stvorile bakterije.

 

"Ranu treba zaštiti gazom samo ukoliko je prekrivamo odećom, kada radimo kućne poslove ili se nalazimo u sredini u kojoj ima mnogo prašine", kaže dr Dimitrijević.

 

Ranu koja krvari ne treba ispirati alkoholom, rakijom niti lečiti bilo kakvim "domaćim metodama" jer ne samo da iritiraju kožu, već mogu biti i opasni.

 

"Kada stavimo alkohol na ranu koja krvari, krvni sudovi se proširuju i možemo izazvati kontraefekat. Alkohol možemo koristiti samo kako bismo dezinfikovali kožu oko rane", kaže doktorka Dimitrijević.

 

Brzina zarastanja rane zavisi od organizma i njegove sposobnosti da je zaceli.

Ne treba koristiti sredstva za zarastanje i kožu opterećivati hemijskim sredstvima na svoju ruku, već isključivo u slučaju da to preporuči lekar.

 

Med, limun i jaja sa ljuskom: Najmoćniji recept za imunitet i jake kosti je pronađen!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...