Naučna studija tvrdi

Piće koje dvostruko skida težinu: Dokazano topi tačno 4,5 kilograma, bez da prstom mrdnete!

Svi ga imamo u frižideru

Fitnes & Nutricija
13:36h Autor:
Piće koje dvostruko skida težinu: Dokazano topi tačno 4,5 kilograma, bez da prstom mrdnete!
Foto: Profimedia

Nova naučna studija otkrila je da ljudi koji svakog dana popiju bar jednu čašu mleka mršave duplo brže!

Zapravo, naučnici kažu da svega dve trećine čaše mleka dnevno u proseku za 6 meseci skida više od 4,5 kilograma, i to bez da prstom mrdnete.

Osim toga, svakodnevnim ispijanjem mleka unosite i stabilizujete nivo kalcijuma i vitamina D u telu, koji su takođe povezani sa ubrzanim gubitkom kilograma.

Studija koja je došla do ovog zaključka pratila je tokom dve godine 322 gojazne osobe na niskomasnoj mediteranskoj dijeti i dijeti sa smanjenjim unosom ugljenih hidrata.

Dijeta nije imala veliki uticaj, već je presudan bio nivo kalcijuma i vitamina D, a rezultati su pokazali da su oni koji su pili mleko u proseku izgubili 5,5 kg za 6 meseci, prenosi Spring.org.uk. Oni su svakog dana unosili oko 580 mg kalcijuma, što možete da pronađete u dve čaše mleka.

Japanski stručnjak za mršavljenje: Ova vežba istezanja skida salo sa stomaka i leči bol u kičmi i krstima! (FOTO)

foto: Profimedia

Poređenja radi, učesnici studije koji su pili oko pola čaše mleka dnevno, izgubili su samo 3 kg za isti vremenski period.

"Američki stručnjaci još od 2005. godine preporučuju tri čaše mleka (ukupno 750 ml) dnevno, a to se pokazalo kao odlična mera i u našoj studiji", istakli su autori istraživanja.

"Sve u svemu, naša saznanja ukazuju da dovoljno konzumiranje kalcijuma iz mlečnih proizvoda i snabdevanje vitaminom D, definitivno dosta utiču na uspeh u mršavljenju. Ali, veza između tih faktora mora dublje da se istraži", dodali su u zaključku.

Gotovo pola svetske polulacije pati od nedostatka vitamina D, naročito u periodu od oktobra do marta, kada u određenim klimatskim zonama nema sunca.

"Vitamin D pomaže apsorpciju kalcijuma u krvotok. Njime se možemo snadbeti izlaganjem suncu, ali i kroz namirnice poput ribljeg ulja, masne ribe i jaja, kao i mleko, jogurt i naravno suplemente", zaključuju naučnici.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs