Obogatite ishranu

Prirodni imunostimulatori: Jedite ove namirnice i imaćete imunitet poput čelika!

Koje nutritivne vrednosti su nam neophodne za dobar imunitet?

Lepi & Zdravi
Autor:
Prirodni imunostimulatori: Jedite ove namirnice i imaćete imunitet poput čelika!
Foto: Profimedia

Snažan i funkcionalan imuni sistem je kamen temeljac zdravlja. On pobeđuje u borbi protiv bolesti i infekcija i omogućava vam da se oporavite brzo u slučaju da se razbolite.

Za jačanje imuniteta potrebna vam je raznovrsna hrana koja obezbeđuje prirodan izvor vitamina, minerala i fitonutrijenata, jedinjenja koja se nalaze u biljkama i učestvuju u borbi protiv bolesti. Svi ti hranljivi sastojci u kombinaciji omogućavaju normalan imuni odgovor u borbi protiv bolesti. Osim pravilne ishrane, studije pokazuju da redovna vežba, čak i vrlo jednostavna kao što je brzi hod od 30 minuta, može da poboljša zaštitnu funkciju. Odžavanje odgovarajućeg kvaliteta sna takođe može da pomogne.

Hrana koja se preporučuje za jačanje imuniteta

Citrusno voće

Većina ljudi uzima veće količine vitamina C nakon što dođe do prehlade i gripa. Vitamin C ima bitnu ulogu u održavanju funkcije imunog sistema. Smatra se da vitamin C utiče na povećanu proizvodnju belih krvnih zrnaca koje su ključne za borbu protiv infekcija. Popularni citrusi uključuju grejpfrut, pomorandže, mandarine, limun i limetu.

Skoro svi citrusi su veoma bogati vitaminom C. Naš organizam ne poseduje mehanizme koji učestvuju u sintezi vitamina C, takođe ne može ni da skladišti značajne količine ovog vitamina, pa je od velike važnosti povećati dnevni unos vitamina C.

Čuveni dr Nestorović iz Tiršove: Ma kakvi lekovi - OVO je najbolje za imunitet deteta!

foto: Shutterstock

Crvene paprike

Ako mislite da agrumi imaju najviše vitamina C od bilo kojeg voća ili povrća, varate se. Ista količina crvene paprike sadrži dvostruko više vitamina C od citrusa. Crvene paprike su takođe dobar izvor beta karotena. Pored uticaja na jačanje imuniteta, vitamin C može da pomogne u održavanju zdrave kože. Beta karoten pomaže u održavanju zdravlja kože i očiju.

Brokoli za jači imunitet

Brokoli je izuzetno dobar izvor raznih vitamina i minerala. Brokoli je zdrava hrana niske nutritivne vrednosti, odličan izvor izvor vitamina A, C i E kao i folne kiseline, gvožđa i kalcijuma, bogat antioksidansima i vlaknima, brokoli je jedno od najzdravijih povrća koje možete da stavite na vaš sto. Postoje određeni dokazi da je kuvani brokoli čak hranljiviji od svežeg, pa su pripreme u kuhinji prava blagodet, pripremajte ga isključivo na pari, dodajte mu nekoliko kapi limunovog soka i prelijte maslinovim uljem. Beli luk Beli luk se nalazi u skoro svakoj kuhinji na svetu. Beli luk obično koristimo samo kao začin koji popravlja ukus naših jela, ali je neophodan i za naše zdravlje. Još su starije civilizacije prepoznale vrednost belog luka u borbi protiv raznih infekcija. Beli luk može takođe pomoći u snižavanju krvnog pritiska i usporavanju ateroskleroze. U osnovi, visoke koncetracije jedinjenja sumpora kao što je alicin imaju ulogu u jačanju imunog sistema. Beli luk je najbolje konzumirati u svežem stanju. On snižava nivo lošeg holesterola i sprečava zgrušavanje krvi a pokazalo se da ima i antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Zdravi kao dren: Uz pomoć ovog trika sa lukom, imaćete jak imunitet i bolju cirkulaciju!

foto: Shutterstock

Spanać Spanać je izuzetno zdrava namirnica zbog čega češće treba biti na našem jelovniku. Spanać ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, bogat je gvožđem i vitaminima C, A i K, dobar je izvor folne kiseline, mangana, magnezijuma i vitamina B2. Takođe sadrži brojne antioksidanse i beta karoten, što može pozitivno uticati u borbi protiv infekcije. Lagano kuvanje poboljšava apsorpciju vitamina A i dozvoljava da se ostale hranljive materije oslobađaju od kompleksa sa oksalnom kiselinom i lakše se apsorbuju. Pečurke

Pečurke, a posebno medicinske pečurke kao što su šitake, kordiceps i reiši, imaju polisaharide koji deluju kao imunostimulansi. Klinički je dokazano povoljno delovanje medicinskih biljaka na imunitet. Neke od njih imaju i antikancerogeno delovanje. Treba ih koristiti u vidu supa i potaža. Mogu se koristiti i domaće divlje pečurke koje se beru u šumi. Industrijski šampinjoni nemaju lekovita svojstva.

Cink u hrani: Ovo su namirnice za jak imunitet!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs