Stručnjaci savetuju

Jednostavni načini da smanjite hrkanje: Ako budete radili OVO pomoći ćete i sebi i partneru sa kojim spavate!

Zastrašujući noćni zvukovi iz spavaće sobe mogu itekako da poremete kvalitet vašeg života

Lepi & Zdravi
09:54h Autor:
Foto: Shutterstock

Da li spadate među 45% normalnih odraslih osoba koje povremeno hrču ili imaš pokraj sebe nekog ko hrče? Možda su zastrašujući noćni zvukovi iz spavaće sobe predmet šala na porodičnim okupljanjima, ali hrkanje je ozbiljna stvar.

Kad jedan od partnera često i glasno hrče, onaj drugi može da pati od nesanice, što na kraju može da dovede do odvojenih soba. Osim što hrkanje smeta drugoj osobi, 75% osoba koje hrču imaju opstruktivnu apneju za vreme spavanja (tada dolazi do poremećaja disanja kraće vreme), a to povećava rizik od razvoja bolesti srca, kažu stručnjaci. Budite oprezni pre nego što započnte samolečenje raznim nadrilekovima i tabletama bez recepta, odnosno dok se ne konsultujete sa lekarom. Na tržištu postoje razna "pomagala" koja nisu ispitana. Zato, umesto da rizikujete, probajte ove promene u ponašanju pre spavanja i promenite način života kako biste se rešili hrkanja… 1. Promenite položaj u kom spavate

Ako ležite na leđima, koren jezika i mekog nepca vam padne na zadnji zid grla i prouzrokuje vibrirajući zvuk tokom sna. Spavanje na boku može to da spreči. Stručnjaci preporučuju jastuk koji podržava čitavo telo, on će vam omogućiti da celu noć spavate na boku. Možete i zalepiti loptice za tenis na zadnju stranu pidžame, nema šanse da ćete spavati tu noć na leđima. Takođe, možete podignuti gornji deo tela tako da legnete na dva ili tri jastuka, to otvara nos, ali može vas boleti vrat. Ako se hrkanje i dalje nastavi, moguće je da onaj koji hrče boluje od opstrukcijske apneje. U tom slučaju poseta doktoru je neophodna.

Sprečava hrkanje i čisti vazduh: Ovu biljku treba da držite u spavaćoj sobi! (FOTO)

foto: Profimedia

2. Ako ste dobili koji kilogram viška

Gubitak težine pomaže nekim ljudima, ali ne svima. I mršave osobe hrču, kažu stručnjaci.Ali, ako je neko dobio na težini, a nije hrkao pre toga, mršavljenje može da pomogne. Ako se poveća telesna težina oko vrata, stisne se unutrašnji otvor grla, pa to izaziva hrkanje.

3. Izbegavajte alkohol

Alkohol i sedativi loše utiču na mirovanje mišića uzadnjem delu grla, što znači da ćete više da hrčete. Konzumacija alkohola pet sati pre spavanja znači da ćete više hrkati, tvrde stručnjaci. Ljudi koji inače ne hrču, počeće ako popiju nekoliko pića.

4. Praktikujte dobru "higijenu spavanja"

Loše navike spavanja mogu da imaju učinak sličan onom pri konzumaciji alkohola, kažu stručnjaci. Na primer, mnogo posla i obaveza i u večernjim satima znači da ćete otići u krevet kasno, kad te već preumorni. I tako iz dana u dan. Potom spavate čvrsto i duboko, a mišići se više opuste i omlohave, što stvara hrkanje.

5. Otvorite nozdrve

Ako hrkanje počinje u nosu, otvaranje nosnih prolaza može da pomogne. Ovo omogućava da se vazduh sporije kreće, kažu stručnjaci. Zamislite usko kružno crevo kroz koje prolazi voda. Što je crevo uže, voda brže prolazi. Naši nosni prolazi funkcionišu na sličan način. Ako je nos začepljen ili sužen, brža struja vazduha uzrokuje snažnije hrkanje. Tuširanje vrućom vodom može da pomogne da otvorite nosne prolaze. Takođe je potrebno ispirati nos fizikalnim rastvorom.

Najbolji jastuk za vaš stil spavanja

foto: Profimedia

6. Promenite jastuk

Alergeni u sobi i jastuku takođe mogu pridoneti hrkanju. Kada si poslednji put promenili jastuk? U jastuku se taloži grinje koje može prouzrokovati alergijske reakcije koje pak mogu uzrokovati hrkanje. Ako je to slučaj, bilo bi dobro često menjati jastučnicu, a jastuk barem svakih šest meseci. 7. Pijte dovoljno tečnosti

Izlučivanja u nosu i mekom nepcu postaju lepljivija ako ste dehidrirali. Naravno, to onda može uzrokovati snažnije hrkanje. Prema najnovijim istraživanjima, zdrava žena trebala bi da popije 11 čaša vode dnevno (u to se ubraja tečnost iz svih jela i pića), a muškarci oko 16 čaša.

Uopšteno govoreći: dovoljno spavajte, spavajte na boku, izbegavajte alkohol pre spavanja i tuširajte se vrućom vodom ako vam je zapušen nos, savetuju stručnjaci. Ti jednostavni saveti mogu znatno smanjiti hrkanje. Okupajte se tačno 90 minuta pred spavanje svako veče: Važno je, evo zašto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...