Kako odabrati ono dobro

Najbolji jastuk za vaš stil spavanja

Ukoliko se budite umorni, imate bolove u predelu vrata i kičme, možda se krivac nalazi na vašem krevetu
Saveti stručnjaka
12:12h Autor:
Najbolji jastuk za vaš stil spavanja
Foto: Thinkstock

Kako znate da imate dobar jastuk? Budite se sveži, odmorni i puni snage. Sasvim suprotno delovanje će osetiti oni koji su pogrešili pri izboru jastuka.

Ako nemirno spavate i budite se umorni, Kit Overland kiropraktičar koji je radio sa igračima Njujork Metsa i američkim olimpijskim timom brzog klizanja, ističe važnost pravilnog izbora jastuka. ”Bez obzira na vaš položaj tokom spavanja, jastuk treba da ispuni liniju ispod glave i vrata”, kaže Overland. Njegov savet je da pronađete jastuk koji će pružiti dovoljno potpore vašem vratu. Kada je u pitanju izbor materijala, kaže: “Ljudima je potreban udoban jastuk. Većina odlučuje na osnovu osećaja koji se javlja dok isprobavamo jastuk”.

Vodeni jastuci

Oni su vrlo praktični jer se zavisno od potreba pune određenom količinom vode. Ipak, budući da su teški, pazite da ne istegnete mišiće dok ih pomerate po krevetu tokom noći. Anatomski jastuci Pravi anatomski jastuci imaju udubljenje za glavu i potporu za vrat. Oni napravljeni od memorijske pene oblikuju se prema vašem obliku tela. Ipak, Overland upozorava da zadržavaju toplotu, što može da bude problem za one koji se bude zbog vrućine ili nemirno spavaju.

Veliki jastuci

Ako ove duge, savitljive i valjkaste jastuke obgrlite rukama i postavite između nogu, oni koji spavaju sa strane će kičmu dovesti u neutralan položaj i smanjiti okretanje donjeg dela leđa. Ukoliko spavate na leđima stavite običan jastuk između kolena i dobićete sličan efekat.

Najbolji položaj za spavanje?

Bez obzira na izbor jastuka, Overland preporučuje spavanje na leđima ili bočno, sa blago savijenim kolenima. "Savijena kolena smanjuju pritisak na leđa i dovode nas u neutralan položaj", objasnio je. Onima koji spavaju na stomaku poručuje da se pripreme na probleme s vratom jer neprestano pritiskaju kičmu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs