Dokazano

Zašto je bitno da decu naučite da na vreme ležu u krevet

Mališani koji nisu redovno odlazili na spavanje ili su legali posle 21 sat, imali su slabije rezultate u čitanju i matematici
Vaše dete & vi
12:14h Autor:
Zašto je bitno da decu naučite da na vreme ležu u krevet
Foto: Shutterstock

Kasni i neredovni odlasci na spavanje mogu otupeti umove male dece, pokazalo je britansko istraživanje sprovedeno na preko 11.000 sedmogodišnjaka. Kako prenosi BBC, mališani koji nisu redovno odlazili na spavanje ili su legali posle 21 sat imali su slabije rezultate u čitanju i matematici. Autori istraživanja tvrde da manjak sna može poremetiti prirodni telesni ritam i umanjiti sposobnost mozga za učenje novih informacija.

Naučnici su u sklopu istraživanja prikupili podatke od dece kada su bila stara 3, 5, i 7 godina kako bi utvrdili moguću povezanost odlazaka na spavanje i sposobnosti učenja. Neredovni odlasci na spavanje najčešći su kod trogodišnjaka, dok je više od pola sedmogodišnjaka redovno odlazilo na spavanje između 19.30 i 20.30 sati. Učinak loših navika, takođe se pokazalo, veći je kod devojčica nego dečaka, te se čini da je kumulativan. Naučnici predvođeni Amandom Sacker sa londonskog Univerziteta (University College) uzeli su u obzir da su neredovni odlasci na spavanje odraz haotičnih porodičnih odnosa, te da taj faktor, a ne spavanje, zapravo utiče na kognitivne mogućnosti dece. Deca sa lošijim navikama uglavnom su dolazila iz lošijih društvenih okruženja, te su gledali više televizije. No, čak i sa tim faktorima na umu ostala je veza između neredovnog leganja i slabije mentalne sposobnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs