Ignorišite ih

Roditelji, ovih saveta za vaspitavanje dece se nemojte pridržavati

Koliko ste se puta našli u situaciji da ste od nekoga čuli loše savete vezane za odgajanje dece? Donosimo vam listu nekih od najgorih saveta upućenim roditeljima
Vaše dete & vi
22:42h Autor:
Roditelji, ovih saveta za vaspitavanje dece se nemojte pridržavati

Iako pogrešni, neki saveti se prenose sa generacije na generaciju. Bez obzira koliko oni bili dati iz dobrih namera, vaspitanje i ophođenje prema vašoj deci je vaša briga, ali i privilegija, te nemojte pridavati pažnje pogrešnim, a rasprostranjenim savetima.

Pustite bebu da se plačom uspava

Možda se beba plačem i može uspavati, ali vi to ne želite. Kad je dete mlađe od šest meseci, pre spavanja plače sa razlogom. Možda je dete gladno, umorno, treba presvlačenje ili samo želi da se mazi. Ovako male bebe nisu svesne razloga zbog kojih nešto čine i nemoguće ih je tada razmaziti. Plač bebe pre spavanja uvek nešto znači.

Utrljajte viski na bebine desni

Verojatno ste čuli više puta da su u davnim vremenima neki roditelji koristili alkohol kako bi olakšali bebama bol prilikom rasta zubića. Možda to pomaže, ali i najmanja količina alkohola može biti kobna kad su bebe u pitanju. Ima puno drugih načina za ublažavanje bolova prilikom rasta zubića.

Deljenje kreveta sa vašim detetom je sigurno

Spavanje roditelja i dece jedno pored drugog je u redu, ali jedno je deljenje iste prostorije, a drugo deljenje kreveta. Stručnjaci podržavaju tvrdnju da beba spava u krevetiću pored kreveta roditelja u prvim godinama života. Navode da to jača vezu i pomaže bebama da lakše utonu u san. Ali nikako ne podržavaju spavanje beba u istom krevetu s roditeljima jer je to opasno.

Neka vaše dete samo otkriva svoje interese

Igranje s bojicama može biti više stimulirajuće od vežbanja azbuke, ali baš kao što svaki umetnik treba da zna da napiše svoje ime, tako i svako dete treba smernice, posebno kod kuće. Dopustite vašem detetu da bude svoje i otkriva neke stvari pod sopstevnim uslovima, ali se nemojte bojati preuzeti vođstvo kad je to potrebno.

Nemojte kažnjavati svoje dete

Ni jedan roditelj ne želi biti negativac i iskreno, kažnjavanje deteta ne donosi uživanje. Ali deca trebaju da shvate da neke akcije imaju posledice i da pregovaranje ne pomaže uvek. Ako želite stati na kraj lošem i opasnom ponašanju ponekad ćete morati upotrebiti više od uverljivog argumenta. Oduzimanje nekih privilegija kao što je korišćenje računara ili slična kažnjavanja detetu šalje poruku.

Zašto platiti dadilju kad imate TV?!

Iznenađujuće veliki procenat roditelja smatraju da je TV dobar za decu. Smatraju da je praktičnije da dete vikendom, dok oni rade, borave kod kuće ispred TV-a nego da angažuju dadilju. Bez obzira na to koliko vam stegnut budžet bio, postoje i druge opcije od gledanja TV-a i angažovanja dadilje. Svuda postoje vanškolski programi koji nude sigurnost i koji su pristupačni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs