Prirodne promene

Seks u trudnoći: Odgovori na najneugodnija pitanja

Neke od stvari koje su propratna pojava tokom trudnoće često su vam gadljive, čudne i neugodne kada je reč o seksu tokom ovih devet meseci. Otkrivamo kako s njima izaći na kraj
Trudnoća
19:24h Autor:
Foto: Shutterstock

Seks vas je doveo u stanje u kojem ste, pa ko bi rekao da će se sve toliko promeniti. "Parovima je trudnoća obično prvo razdoblje koje menja seksualni život", kaže Judith Steinhart, njujorški klinički seksolog i seksualni edukator. Neke od tih stvari su vam gadljive, čudne, neugodne - kako s njima izaći na kraj?

Debljina

Očigledno, dobijanje na težini je normalna pojava, ali vi se osećate debelo i nepoželjno. 
Šta da uradite? Promenite način na koji razmišljate o sebi. Nije jednostavno, ali morate se uveriti da ste još uvek ona stara, a možda ste i privlačniji. Umesto da govorite kako ste debeli, počnite da govorite sebi: "Nisam debela, trudna sam. Zar to nije divno?" Umesto da šetate u širokim majicama, lepo se sredite, našminkajte, učinite sve da vratite samopouzdanje i opet se osećate seksi. 

Sekret (puno njega)
Zahvaljujući povećanju estrogena, sekret će verovatno biti pojačan. Vama je to možda grozno, ali njegova je funkcija važna - štiti od bakterija koje mogu naštetiti vama i detetu. 
Šta da uradite? Ne želite da se rešite sekreta, samo želite da se osećate manje ljepljivo. Umesto da govorite kako ste odvratne same sebi, istuširajte se i stavite na sebe mirišljave stvari. Morate da se potrudite. Na kraju krajeva, pokušajte seks pod tušem (ali pazite da se ne poklizate). Gledajte na to i s pozitivne strane, barem ne morate da koristite lubrikante. 

Preterana osetljivost
Nekim srećnim budućim mamicama, povećani protok krvi u području karlice čini osetljivim na jako dobar način. Ali drugima osetljivost može seks učiniti neugodnim, pa čak i bolnim. 
Šta da uradite? Pokušajte da eksperimentišete sa pozama, kako biste videli da li vam neka posebno odgovara. Ali, ukoliko nijedna ne odgovara, sasvim je u redu da nemate seks. Postoje i druge zabavne stvari koje možete raditi, a koje ne uključuju penetraciju. 

Bolne grudi
Vaše grudi možda sada izgledaju fantastično, ali jako bole kada ih dodirnete, zar ne? U jako ranoj fazi trudnoće, vaše grudi počinju da se pripremaju za proizvodnju mleka i mogu da budu jako bolne. 
Šta da uradite? Budite otvorene i iskrene prema partneru koliko vam je neugodno. Objasnite mu da bi vam više prijalo da neko vreme drži ruke podalje ov vaših grudi. "Šta god da je problem, neće trajati zauvek", podseća Steinhart. Mnoge trudnice grudi prestaju da bole u trećem tromesečju. 

Slab libido
Kada zaspite u 20 časova, a budite se u 6, teško je uopšte želeti seks. 
Šta da uradite? "Vaš partner mora da zna da nije problem u nedostatku ljubavi prema njemu", kaže Steinhart. Zato mu objasnite da vaše telo nema potrebu za tim, a ne vaše srce, i da ćete se vratiti na staro kada se budete osećale bolje. U međuvremenu, pokušajte da pronađete vreme kada se osećate bolje kako biste imali seks, možda usred dana ili u neko drugo vreme koje nije vaša rutina. 

Podivljali libido
Pazite u drugom tromesečju - to je vreme kada vas trudnoća može pretvoriti u nezasitnu seksualnu partnerku. Možda vam se čini kao dobra stvar, ali vašeg bi partnera novootrkiveni libido mogao izludeti. "Može biti zastrašujuće ako se ženina seksualna energija ne uklapa u stereotipe ili nije kao što je pre bila", kaže Steinhart. Mogao bi da se zabrine da nije sposoban vas zadovolji. 
Šta da uradite? Kada vam se seksualna želja ne podudara, neke stvari ćete morati da radite sami. Neka vas to ne uplaši. 

Partner kojem nije do toga
To je poput mučenja - baš kada ste počeli da se osećate super poželjno, vaš partner ne želi seks. Neke buduće tate se boje da će povrediti bebu ili da će beba znati šta radite. Nekima jednostavno nije do seksa, a ne znaju razlog.
Šta da uradite?
Pokažite mu činjenice. Beba je zaštićena i neće joj se ništa dogoditi. A, sasvim sigurno neće znati šta radite. Ako ni to ne deluje, obucite nešto što će otkriti raskoš trudničkog dekoltea. To će mu se sigurno svideti.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...