Najhladniji period zahteva posebnu pažnju

Ne možete da spavate zimi: Suv vazduh i teška večera su krivci

Neodgovarajuća temperatura vazduha u sobi, kasno konzumiranje obilne i teške hrane, nedostatak fizičke aktivnosti i dovoljne količine dnevne svetlosti remete kvalitet vašeg sna
Medicina
06:36h Autor:
Ne možete da spavate zimi: Suv vazduh i teška večera su krivci
Foto: Thinkstock

Tokom najhladnijeg godišnjeg doba vam se ne ide na trčanje, niti na bilo koju drugu fizičku aktivnost. Takođe, češće jedete tople i obilne obroke, i uživate u kolačima i toploj čokoladi. Verovali ili ne, zbog ovih navika možete da poremetite san.

Evo saveta kako možete da utičete na kvalitet sna zimi:

1. Temperatura sobe

Idealna temperatura spavaće sobe trebalo bi da iznosi od 20 do 22 stepena Celzijusa. Naša telesna temperatura će da se spustiti na temperaturu sobe i san će nam biti čvršći. U pretoploj sobi ćete se lakše buditi. Međutim, osim što treba da pazite da ne bude pretoplo, podjednako je loše da spavate i ako je u sobi previše hladno. Dakle, držite se odgovarajuće temperature.

2. Dnevna svetlost

Ako ste proveli ceo dan u prostoriji bez dovoljno sunčeve svetlosti, osećaćete se pospano sve vreme. A uveče kad budete krenuli na spavanje, neće biti velike razlike u svetlosti, naročito ako u sobi imate upaljen televizor ili neku drugu električnu napravu. Ako živite u podneblju gde zimi nema dovoljno svetla, nabavite posebnu lampu ili idite češće u prirodu barem preko vikenda. Pokušajte da ustanete kada sunce izlazi i iskoristite što više dnevne svetlosti.

3. Teži večernji obroci

Barem četiri do pet sati pre spavanja ne bi trebalo da jedete. Uveče je dobro izbegavati teže obroke, jer njihovo varenje može da ometa san.

4. Fizička aktivnost

Zimi ne izlazimo često napolje i mnogi izbegavaju rekreaciju, čak i ako je praktikuju u toplijim mesecima. Pokušajte barem da koristite stepenice umesto lifta ili idite u brzu šetnju, jer fizička aktivnost pospešuje dubok san.

5. Suv vazduh

Vazduh u kući je zimi često suv, što isušuje i sluznicu nosa. Zbog toga može da vam se desi da tokom sna otvorite usta i da počenete da hrčete, što će da ometa kvalitetan san. Pobrinite se da na radijatorima imate čiste posude sa vodom tako da ona isparava i održava vlažnost vazduha.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs