Biljka koja spasava

5 preciznih recepata od žalfije: Sve što vam treba da se kompletno izlečite!

Ima antibakterijsko i antigljivično delovanje, a poznato je da služi za pročišćavanje krvi, izbacivanje sluzi i drugih štetnih materija iz organizma

Lepi & Zdravi
Autor:
5 preciznih recepata od žalfije: Sve što vam treba da se kompletno izlečite!
Foto: Shutterstock

Čaj od žalfije

Ovaj čaj se priprema vrlo jednostavno, gotovo kao i svi drugi čajevi. U 250 ml ključale vode staviti jednu kašičicu osušene žalfije, pa ostaviti da se kuva oko tri minuta. Kada se skloni s vatre, treba da odstoji 10 minuta, a zatim treba procediti čaj. Pije se do tri šoljice dnevno, u zavisnosti od toga za koju tegobu ga koristite. Bitno je da čaj pijete u gutljajima, kako bi vaše telo zapravo dobilo sva lekovita svojstva. Čaj se može koristiti pri upalama grla i kao pomoć pri iskašljavanju, ali i u svim dentalnim problemima. Ako se koristi za rešavanje zadaha ili upale desni, potrebno je grguljati čaj u ustima i ispljunuti. Kad ga koristite za upale grla, zasladite ga medom od maslačka i jako brzo ćete osetiti olakšanje.

Odvar od žalfije

Odvar je jako sličan čaju, ali se malo drugačije priprema i pije za tegobe sa želucem i ostalim probavnim organima. Kašiku osušenih listova žalfije prelijte ključalom vodom i ostavite da stoji pola sata. Pijte dok je toplo nakon što procedite. Za probavne tegobe najbolje bi bilo popiti pola šoljice pola sata pre jela. Ovaj lek se takođe može koristiti za grguljanje i ispiranje usne šupljine.

Tinktura od žalfije

Kako biste pripremili domaću tinkturu od žalfije, biće vam potrebna domaća rakija ili decilitar 70-procentnog etilnog alkohola i 20 g usitnjenog lista žalfije. U staklenu posudu stavite žalfijin list i prelijte alkoholom. Ostavite da tako stoji na toplom i tamnijem mestu oko mesec dana. Nakon toga procedite i premestite u tamnu bocu sa kapaljkom. Koristite je tako da do 15 kapi stavite u vodu ili čaj i time ispirate ili grguljate usnu šupljinu. Tinktura od žalfije je odlična za gotovo sve zdravstvene probleme. Ne preporučuje se samo deci i trudnicama, zbog jakog svojstva.

Starenje prestaje, imunitet jača, metabolizam ubrzava: Samo dodajte ovu namirnicu u doručak!

foto: Shutterstock

Rakija od žalfije i meda

Slično kao i kod tinkture, biće vam potrebno oko 1,5 litar domaće rakije (najbolja je lozovača jer je neutralnog ukusa) i oko 5 šaka listića žalfije. Potopite listove u rakiju i ostavite da tako stoji oko tri nedelje. Procedite nakon što je odstajalo, pa pomešajte s 1,5 kg meda po izboru - najbolje bi bilo koristiti med neutralnog ukusa, kao što je med od kestena ili bagrema. Ovu količinu možete da rasporedite u tri boce zapremine jedan litar. Ostavite da tako "sazreva" još dve nedelje i svako malo protresite i okrenite. Kada se pije rakija od žalfije, to treba da bude u malim količinama, a najbolje je držati je u frižideru.

Piling za lice od žalfije

Žalfija je odlična za detoksikaciju kože, pa od nje mogu da se prave maske i piling za lice. Ova receptura pomoći će i u rešavanju nečistoća na licu i smanjiti mogućnost pojave akni i mitisera.

Sastojci: 2 dl vode, 3 kašike ovsenog brašna, 3 kašike sitno mlevenih badema, 1 kašika suvih listova žalfije.

Priprema: Pre nego što ih pomešate sa ostalim sastojcima, listove žalfije prelijte vrelom vodom i procedite nakon deset minuta. Ovseno brašno i bademe pomešajte u mekanu smesu pa u to stavite čaj od žalfije. Stavite smesu na lice i lagano utrljajte. Prođite lagano preko celog lica, pa isperite mlakom vodom.

Naučnici su sad sigurni: 99 % bolesti uzrokuje OVO, a način zaštite je tako lak!

foto: Shutterstock

Moguće nuspojave kod prekomernog korištenja

Čaj od ove biljke, kao i ostali, ne bi smeo da se koristi dugotrajno. Najbolje je kada se nakon konzumiranja od tri nedelje napravi pauza od barem dve sedmice.

Kao što je već rečeno, ne bi trebalo da pijete više od tri šoljice čaja dnevno, jer bi to moglo da uzrokuje bolove u želucu i gorušicu.

Jedna od neprijatnih nuspojava pri dugotrajnom grguljanju čaja od žalfije jeste promena boja zuba.

Žalfiju takođe ne bi smele da koriste trudnice, deca, osobe koje boluju od epilepsije i starije osobe sa slabim imunitetom.

Goveđi želatin: Leči zglobove i creva, jača zube i imunitet, usporava starenje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs