obavezno pročitajte

Čudo od biljke: Kako čaj od origana smiruje dva zdravstvena stanja?

Origano (lat. Origanum vulgare) ili mravinac, mirisni je začin koji čini bazu mediteranske kuhinje, a sjajno se slaže sa paradajzom

Fitnes & Nutricija
13:14h Autor:
Čudo od biljke: Kako čaj od origana smiruje dva zdravstvena stanja?
Foto: Shutterstock

Premda se već dugo uspešno koristi u narodnoj medicini, mnogi i dalje ne znaju za njegova izuzetna lekovita svojstva, na primer kod kašlja, glavobolje i bolova, te ga i dalje smatraju „običnim začinom za picu“.

Ali origano je savršeni prirodni lek koji bi uvek trebalo da imate nadohvat ruke, ne samo kako biste njime oplemenili jela nego i da biste od njegovih listova pripremali - lekoviti čaj.

I dok neke biljke u procesu sušenja izgube deo svojih dobrobiti, sa origanom to nije slučaj. On, naime, i u sušenom obliku zadržava sva svoja blagotvorna svojstva te ima još intenzivniju aromu i miris.

Eksplozivna snaga u malim, zelenim listićima

Osim što sadrži bogatstvo antioksidansa, origano obiluje vlaknima (pomaže probavi) i omega-3 masnim kiselinama (čuva zdravlje srca).

Izvrstan je izvor vitamina A (jača imunosni sustav i snaži vid), C i E (štiti stanice od oštećenja) te vitamina K (sprečava začepljenje krvnih sudova), a od minerala sadrži cink, mangan, gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum i bakar.

Poznat je i po svojim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima. Zahvaljujući lekovitoj tvari karvakrolu, ulje origana ima antimikrobna svojstva.

Priprema čaja od origana

Čaj možete pripremiti od svežih ili sušenih listova origana koje možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Ili, još bolje, uzgojite ga kod kuće – tako ćete ga uvek imati pri ruci.

Sastojci:

  • 1,5 kašičica listova origana
  • 1-2 kašičice meda
  • šolja vode

Zakuvajte vodu, pa je stavite na stranu. Dodajte listove origana i dobro promešajte. Ostavite da odstoji oko 5 minuta. Potom, kada se čaj malo ohladi, dodajte i med.

Za malo intenzivniji ukus čaja, možete dodati više listova origana.

Dobrobiti čaja od origana

Osim što čuva imuni sistem, origano podiže nivo energije, štiti od dijabetesa, jača kosti, detoksikuje organizam i čuva zdravlje srca. Dakle, pravi je multipraktik kada je reč o lečenju najrazličitijih oboljenja.

U nastavku saznajte koje su još njegove velike zdravstvene dobrobiti.

Ublažava astmu, kašalj i grip

U narodnoj medicini origano se već dugo koristi za ublažavanje grlobolje, sinusitisa, prehlade i gripa, iskašljavanje. Ako imate astmu, pomoći će vam inhaliranje čajem od origana. Pare ovog čaja pročišćavaju nosne kanale i čiste sinuse.

Origano ima antivirusna svojstva pa trenutni olakšava tegobe uzrokovane infekcijama gornjeg disajnog sistema.

Osobe koje imaju grip ili prehladu mogu da upotrebljavaju i ulje origana. Origano iaziva znojenje, čime pridonosi detoksikaciji organizma, a uz to smanjuje i sluz u plućima koja nastaje kao rezultat infekcije.

Deluje kao prirodni analgetik

Čajem od origana svakako možete ublažiti razne vrste bolova, poput glavobolje, jer je on pravi prirodni analgetik. Deluje tako da umiruje nervni sistem, pomaže i kod neugodnih migrena koje su propraćene osećajem mučnine i povraćanjem.

Kada je reč o ublažavanju bolova, neki ga smatraju jednako delotvornim poput morfijuma. Kod bolova možete koristiti iulje origana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs