Isprobajte

Prirodni lekovi protiv glavobolje: Rešite se neprijatnog bola na zdrav način!

Kada je reč o prirodnim lekovima protiv glavobolje, poznat je onaj stari narodni lek od krompira za koji ste zasigurno puno puta čuli

Medicina
Autor:
Prirodni lekovi protiv glavobolje: Rešite se neprijatnog bola na zdrav način!
Foto: Shutterstock

Koliko često vas je uhvatila glavobolja, a niste hteli da posegnete za raznim lekovima protiv bolova? Upravo iz tog razloga odlučili smo da objavimo nekoliko prirodnih načina kako da se rešiti glavobolje.

Za početak jako je važno napomenuti kako je jedan od najčešćih uzroka glavobolje dehidracija, odnosno nedovoljan unos tečnosti u organizam. Upravo iz tog razloga svi koji pate od čestih glavobolja dnevno bi trebalo u organizam da unesu najmanje 1.5 l tečnosti, odnosno vode.

Ako, nakon što ste hidrirali vaš organizam, i dalje osećate glavobolju, pokušajte s oblogama. S obzirom na činjenicu kako, u slučaju glavobolje, nekome više odgovaraju tople, a nekome hladne obloge, skladno tome ćete i postupiti. Ako vam više odgovaraju tople obloge, utoplite glavu vunenom kapom, stavite na čelo prethodno zagrejanu lanenu krpu, lezite i pokušajte se opustiti.

Ako vam pak više odgovaraju hladne obloge, u peškir umotajte kesicu s ledom, zamotajte ga u aluminijsku foliju i stavite ispod tankog jastuka. Lezite tako da vam potiljak bude tačno na hladnoj rolni i pokušajte se opustiti.

Bundeva bolja od aspirina: Glavobolja i neraspoloženje odlaze kao rukom odneti!

foto: Shutterstock

Kada je reč o prirodnim lekovima protiv glavobolje, poznat je onaj stari narodni lek od krompira za koji ste zasigurno puno puta čuli. Krompir se koristi kao sredstvo za masažu i to tako da ga presečete na pola i njime trljajte čelo i slepoočnice sve dok se ne osuši.

Protiv glavobolje takođe može biti efikasna i masaža energetskih tačaka koje se nalaze između korena palca i kažiprsta. Ova mesta je potrebno masirati kružnim pokretima u trajanju od 30 sekundi. Postupak se po potrebi ponavlja nakon kraće pauze.

Eterična ulja su poznata kao prirodni lekovi za razne tegobe, a u slučaju glavobolje ulje mente je izuzetno učinkovito. Sve što treba da napravite je da nežno utrljate nekoliko kapi ulja na čelo, potiljak i slepoočnice. Rashlađujući mentol služi kao blokator receptora u koži koji podstiču glavobolju. Takođe možete na papirnu maramicu staviti 5-6 kapi eteričnog ulja lavande, a potom maramicu s vremena na vreme pomirisati kako biste ublažili bol.

Znamo kako čajevi blagotvorno deluju na razne bolesti, a kada je glavobolja u pitanju povremeno pomažu crni čaj i čaj od ruzmarina. Za pripremu čaja potrebna vam je mala kašika osušenog ruzmarina na 250 ml prokuvane vode. Čaj ostavite da odstoji 10 minuta, potom procedite i popijte.

Za pripremu crnog čaja takođe vam je potrebna jedna čajna kašičica čaja na 250 ml prokuvane vode i 4 samlevena karanfilića. Čaj ostavite da odstoji 5 minuta, potom procedite i popijte dok je još topao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs