Biljka koja spasava

5 preciznih recepata od žalfije: Sve što vam treba da se kompletno izlečite!

Ima antibakterijsko i antigljivično delovanje, a poznato je da služi za pročišćavanje krvi, izbacivanje sluzi i drugih štetnih materija iz organizma

Lepi & Zdravi
Autor:
5 preciznih recepata od žalfije: Sve što vam treba da se kompletno izlečite!
Foto: Shutterstock

Žalfija je prirodan lek za mnoge tegobe, a može da bude odlična pomoć i u nezi. Već četiri hiljade godina smatra se čudesnom biljkom koja leči mnoge bolesti i probleme u funkcionisanju organizma.

Dolazi iz porodice usnatica, a latinski naziv joj je Salvia, od latinskog glagola salvum, što znači "spasiti". Iz više razloga, ova biljka se smatra spasiteljkom.

Žalfija je samonikla biljka, pa se zato zove i livadska žalfija. Zeljasta je i ima ovalne baršunaste listove prekrivene gustim dlačicama s obe strane. Uglavnom raste u kamenjarima, a vek rasta joj je do sedam godina. Osetljiva je na mraz i hladnoću, a jako voli sunce i tople površine.

Ako odlučite da je posadite u svom domu, moraćete da joj osigurate dovoljno toplote, radi čega se i sadi u aprilu i maju. Potrebno je gnojiti je svakih mesec i po. Na vrstu tla nije previše osetljiva - može se posaditi u teglicama, ali i u otvorenoj zemlji. Pri branju se biraju listovi i cvetovi, a najbolje je brati žalfiju tokom sunčanih dana, kada se eterična ulja više stvaraju.

Livadska žalfija ima antibakterijsko i antigljivično delovanje. Poznato je da služi za pročišćavanje krvi, izbacivanje sluzi i drugih štetnih materija iz organizma. Najpoznatije njeno svojstvo je pomoć pri upalama grla i iskašljavanju. Ako se uzima oralno, može da pomogne pri upali krajnika i desni kada se grgulja u ustima.

Čudo od biljke: Štiti od raka i tumora, čisti disajne puteve, na sve bolove deluje kao morfijum!

foto: Shutterstock

Osim toga, žalfija će vam pomoći da se rešite neprijatnog zadaha, zahvaljujući eteričnim uljima koja se u njoj nalaze. To se može postići grguljanjem čaja ili žvakanjem sirovog lišća žalfije.

Odlična je i kod prehlada, pročišćavanja sinusa i smanjivanjem bola pri upali uha. Pomaže i kod probavnih smetnji i reguliše rad jetre.

Za žene, žalfija ima mnoga pozitivna dejstva. Osim što pomaže u smanjivanju menstrualnih bolova, podstiče i rad materice i dobijanje redovne menstruacije.

Čaj od žalfije je u narodnoj medicini poznat kao sredstvo za prevenciju pobačaja. S druge stane, ako se pije u poslednjem mesecu trudnoće može da utiče na stimulisanje kontrakcija i olakša porođaj. Osim kod menstrualnih tegoba, pomaže i u regulisanju lučenja polnih hormona.

Žalfija za lice se može da se koristi pri problemima s aknama i mitiserima, pa se od nje mogu praviti razne maske za lice. Delotvorna je u nezi masne kože, a istovremeno vrlo blaga za lice - neće izazvati nikakve neželjene reakcije.

Pročišćava limfu i čini kožu lepšom i vitalnijom. Kao i neke druge biljke, korisna je protiv celulita i koristi se za detoksikaciju kože. Ublažiće i upale uzrokovane virusom herpesa.

Recepti sa žalfijom - čaj, odvar, tinktura i rakija

Od livadske žalfije mogu da se prave različiti lekoviti recepti i za sve navedeno što leči može da se koristi drugačiji proizvod. Tako se od nje može praviti čaj, odvar, tinktura, ulje, obloga, kupka, maska za lice, rakija, vino i sirup.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs