Važno je da znate

Najčešći uzroci hroničnog kašlja: Kada stanje postaje alarmantno!

Kada kašalj postaje znak upozorenja na neko ozbiljnije stanje

Medicina
Autor:
Najčešći uzroci hroničnog kašlja: Kada stanje postaje alarmantno!
Foto: Shutterstock

Pored glavobolje, mučnine i vrtoglavice, kašalj je simptom koji prati mnoge bolesti i nekad je veoma teško utvrditi njegov pravi uzrok.

Nekada je u pitanju samo bezazleno “kašljucanje” jer smo se zagrcnuli, udahnuli dim i slično, ali kada kašalj postane hroničan, to može da bude prvi signal upozorenja koji telo šalje i znak da se organizam bori sa nekom upalom ili oboljenjem.

Najčešći uzroci hroničog kašlja su:

- Alergije i astma Alergijski kašalj može biti umeren i jak, uglavnom je suv, dok se kod astme češće javlja produktivan kašalj u vidu jakih napada.

- Pušenje Otrovi iz cigareta uzrokuju nagomilavanje sluzi u grlu i plućima, koje telo refleksno pokušava da odstrani putem kašlja.

- Prehlade i grip U 99 odsto slučajeva, kašalj je prateći simptom sezonskih bolesti, koji može da traje i do 3 nedelje nakon pojave bolesti.

- Sinusne infekcije, laringitis, bronhitis Respiratorna oboljenja kod kojih treba lečiti i uzrok i posledicu. Poseta lekaru je neizostavna.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Ozbiljne bolesti pluća U 5 do 10 odsto slučajeva, kašalj je alarmantan znak kancera, hronične opstruktivne bolesti pluća, sarkoidoze i tuberkuloze.

Ono što sami možete da uradite kako biste se rešili hroničnog kašlja jeste da izbegavate cigarete, zadimljene prostorije i što više vremena provodite na svežem vazduhu.

Ako je u pitanju kašalj izazvan prehladom, gripom ili respiratornim oboljenjima, uz čajeve, prirodne lekove ili terapiju koju vam lekar prepiše, možete da pronađete preparat za iskašljavanje u vidu sirupa, tableta ili kapi za inhalaciju, koji će vam pomoći da ublažite ovaj iritantan simptom i umirite grlo i pluća.

Ukoliko uz sve ovo kašalj traje duže od 2-3 nedelje, a pritom se jave i drugi simptomi poput temperature, bola u plućima i tragova krvi u iskašljanom šlajmu, trebalo bi što pre da zakažete lekarski pregled.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs