Lek iz prirode

Crveni kupus, čudo od namirnice: Suzbija dijabetes i bolesti srca, jača kosti i imunitet

Postoji 11 veoma jakih razloga da što pre u svoju ishranu uvedete crveni kupus
Lepi & Zdravi
22:02h Autor:
Foto: Thinkstock

Kupus je namirnica bogata vitaminima i mineralima, koja može biti sjajan saveznik za zdravlje pošto jača imunitet i olakšava detoksikaciju.

 

Razlika između crvenog i običnog kupusa je što crveni kupus ima antocijanin, pigment iz porodice flavonoida koji su moćni antioksidanti i imaju dosta vitamina C i E.

 

Pročitajte top 11 razloga da konzumirate crveni kupus!

 

Zdravlje očiju
Konzumiranje crvenog kupusa promoviše zdravlje očiju jer sadrži velike količine zeaksatina i luteina. Ova dva elementa predstavljaju prirodnu zaštitu od sunca koja sprečava dopiranje UV zraka do mrežnjače.

 

Bolja probava
Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na probavu jer pomaže telu da proizvodi žuč. To znači da sprečava probleme poput lošeg varenja ili konstipacije. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira.

 

Čudo od salate: Samo jednom porcijom očistićete jetru i debelo crevo! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Poboljšava zdravlje srca
Još jedan razlog da jedete ovo sjajno povrće je to što kupusov sok pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i uklanja štetne toksine iz tela. Ovo za rezultat ima bolje funkcionisanje sistema cirkulacije. Potrebno je da konzumirate samo jednu šolju crvenog kupusa dnevno kako biste uneli 216 mg kalijuma, odnosno 6% preporučene dnevne količine. Time ćete sprečiti napetost srčane muskulature i pružiti sebi energiju za kucanje srca.

 

Smanjuje nivo holesterola
Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu, zahvaljujući velikoj količini sumpora koju sadrži. Ta količina je zaslužna za njegovu karakterističnu aromu. Nivoi holesterola i mokraćne kiseline se smanjuju usled ovih faktora:

 

- Vlakna koja sadrži sprečavaju absorpciju holesterola iz drugih namirnica.
- LDL apolipoprotein koji se može naći u jetri je smanjen jer nema više toliko holesterola za transportovanje.
- Antioksidanti u crvenom kupusu razgrađuju masno tkivo čime se dobija više energije.
- Saveznik protiv rakaKoličina moćnih antioksidanata koju dobijate od crvenog kupusa pomaže vašem telu da se izbori sa slobodnim radikalima koji predstavljaju jedan od okidača karcinoma.

 

Takođe je efikasan za sprečavanje rasta kancerogenih ćelija.

 

Tvrdi da je izlečio rak u 4. stadijumu sodom bikarbonom: Ovo je njegov recept od 2 sastojka! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia


Jača imunitet
Zahvaljujući velikoj količini C vitamina, crveni kupus vam može pomoći da ojačate odbranu svog telesnog sistema. Sa druge strane, njegovi antioksidanti pospešuju detoksikaciju tela i zarastanje rana.

 

Umanjuje znakove starenja
Kupusov sok sadrži veliku količinu antioksidanata i vitamina A, C i E, koji vam pomažu da održite kožu hidriranom, mekom, glatkom i sjajnom. Još jedna prednost konzumiranja crvenog kupusa je to što pospešuje stvaranje kolagena, odnosno blokova koji vezuju kožu i tkiva u telu, te održava zdravlje vaših mišića i kože.

 

Analgetička svojstva
Crveni kupus je takođe vrlo efikasan kod tretiranja bolova u bubrezima, osteoartritisa i reume. Takođe se koristi za umirivanje bolova i zapaljenja nastalih tokom dojenja. Ovo neverovatno povrće ima analgetička i sedativna svojstva koja podstiču prečišćavanje krvi, dok istovremeno leče nesanicu. To se dešava usled prisustva supstance poznate po imenu laktukopikrin, koja se vezuje za sedative i antitusike koji se koriste protiv kašlja i velikog kašlja. Kako biste iskoristili ova svojstva, zagrejte list crvenog kupusa uz pomoć pegle i nanesite ga na bolno ili upaljeno mesto.

 

Soda bikarbona i ricinus, nema jače kombinacije: Leče 24 bolesti brzinom svetlosti!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Antimalarijsko dejstvo
Malarija je tropska parazitska bolest koja se dobija ubodom komarca, urođenim ili transfuzionim putem. Pogađa crvene krvne ćelije i prouzrokuje anemiju, drhtavicu, mučninu, povraćanje, glavobolju, napade, čak i komu. Za lečenje malarije je neophodno posetiti lekara. Međutim, konzumiranje ovog neverovatnog povrća će vam pomoći da se borite sa simptomima ove bolesti zahvaljujući tome što sadrži laktukopikrin.

 

Kontrolisanje dijabetesa
Konzumiranje crvene verzije ovog povrća će vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u organizmu zahvaljujući svom prirodnom insulinu. Ono takođe sadrži malo kalorija i ugljenih hidrata što će umanjiti vašu glad, a neće povećati telesnu težinu. Dobra ideja je da uključite crveni kupus u vidu salate ili ceđenih sokova, kako biste izbegli glad.

 

Zdrave i jake kosti
Zahvaljujući velikoj količini vitamina K, ovo povrće vam može biti saveznik u održavanju jačine kostiju. To je zato što sadrži osteokalcin, specifični protein koštane matrice kojem je neophodan vitamin K za sazrevanje.

 

Bez obzira na to da li ga dodajete hrani kao prilog, pijete u vidu čaja ili koristite u vidu obloga kako biste ublažili bol, crveni kupus je odličan saveznik vašeg zdravlja.

 

Nijedan apotekar vam neće priznati: Ovo je jedini pravi lek za kosti!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs