Što pre je ubacite u jelovnik

I ne slutite šta sve može obična blitva: Zeleni blagoslov iz prirode!

Sadrži veliku količinu vitamina K, čak 700% preporučenog unosa, zbog čega i više nego dobro utiče na zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju - i to je samo jedno u nizu lekovitih svojstava ovog povrća
Lepi & Zdravi
14:26h Autor:
I ne slutite šta sve može obična blitva: Zeleni blagoslov iz prirode!
Foto: Thinkstock

Blitva je jedna od najpoznatijih biljaka sa zelenim listovima u Evropi. Najviše se gaji na mediteranskom podneblju, a ima veliku primenu u kulinarstvu. Mladi listovi blitve se dodaju u razne salate u kombinaciji sa mnogim povrćem, a zreli listovi blitve se dodaju u razna kuvana jela od povrća.

Nutritivna vrednost

Blitva je bogata sledećim hranljivim sastojcima:

Vitamini - blitva sadrži veliku koncentraciju vitamina A, spada u jedno od povrća sa najvećim sadržajem ovog vitamina. Sadrži vitamine B kompleksa, kao što su vitamin B1, B3, B5, B6 i B9, koji su potrebni za pravilno funkcionisanje ćelija u organizmu. Listovi blitve su bogat izvor antioksidantnih vitamina, kao što je vitamin C.

Porcijom od 100 grama listova blitve obezbeđuje se otprilike 34% neophodnog dnevnog unosa vitamina C. Što se tiče vitamina E, on se u blitvi nalazi u malim količinama. U blitvi se nalazi velika količina vitamina K, čak oko 700% preporučenog unosa, te se slobodno može reći da je blitva jedna od biljaka sa najvećom koncentracijom vitamina K.

20 najboljih lekova od limuna: Deluju i na tumore! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Minerali - blitva predstavlja bogat izvor minerala, kao što su kalcijum, natrijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, fosfor (najviše magnezijuma i kalijuma). Zanimljivo je da blitva sadrži veću količinu gvožđa nego spanać.

Vlakna - blitva je bogata rastvorljivim vlaknima, koja omogućavaju pravilnu funkciju creva, sprečavajući na taj način zatvor. Korisna je za prevenciju holesterola i određenih bolesti, kao što je kancer, na primer.

Ostale važne materije - blitva sadrži dosta omega-3 masnih kiselina, flavonoida i drugih antioksidanata, kao što su beta-karoten, alfa-karoten, lutein i zeaksantin. Ne sadrži mnogo kalorija (samo 19kcal/100g), a ni masti.

Lekovita svojstva

1. Blitva ima visok sadržaj vitamina A. Kao i druge biljke zelenih listova, i blitva je bogata betakarotenom, koji se u unutrašnjosti organizma pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin u narodu je poznat i kao "vitamin za vid", jer njegovo prisustvo u organizmu garantuje dobro zdravlje očiju. Konzumiranje blitve može sprečiti ili pomoći u lečenju mnogih bolesti oka, kao što su gubitak vida, noćno slepilo, katarakta ili glaukom. Takođe, blitva pomaže oku da se izbori sa bakterijskim infekcijama, kao što je npr. konjuktivitis.

Sve posledice manjka vitamina B12: Vrtoglavice, zaboravljanje, Alchajmerova bolest!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Vitamin A koji se nalazi u blitvi, jača imuni sistem, čineći nas otpornijim na razne infekcije i upale respiratornog sistema, kao što su angina, grip, prehlada, sinusitis, bronhitis...

3. Blitva zbog prisustva vitamina A, pozitivno utiče i na zdravlje kože i kose. Vitamin A čini kožu nežnom, a kosu jačom. Sprečava isušavanje i infekcije kože, ubrzava zarastanje rana. Idealan je za prevenciju i lečenje zdravstvenih problema kao što su ekcem, akne, psorijaza, suva koža, herpes, posekotine, opekotine i još mnogo toga.

4. Blitva sadrži antioksidanse, koji mogu da eliminišu slobodne radikale iz organizma. Slobodni radikali su odgovorni za nastanak mnogih degenerativnih bolesti. Naučno je dokazano da kulture koje konzumiraju namirnice bogate antioksidansima, ispoljavaju bolje zdravstveno stanje. Ne smemo zaboraviti da blitva pored vitamina A, sadrži i vitamine C i E, dva antioksidansa koji nam omogućuju da bidemo jaki i zdravi što duže.

5. Vitamin K koji se nalazi u blitvi, neophodan je za koagulaciju krvi i za očuvanje kostiju. Konzumiranje blitve jača otpornost kostiju, sprečava dugo krvarenje rana i pojavu hematoma prilikom udaraca.

Za 10 sekundi napravila čudo od kreme: Skida bore i ožiljke, potpuno osvežava lice! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

6. Blitva je korisna za formiranje kostiju i zuba, i neophodna za prevenciju osteoporoze, zbog prisustva kalcijuma. Blitva se posebno preporučuje mladim osobama u razvoju, i starijim osobama, kako bi im koste bile manje krhke. Ova biljka nalazi se na meniju ishrane mnogih sportista, jer kalcijum sprečava neprijatne grčeve u mišićima. Trudnice i dojilje takođe treba da konzumiraju blitvu, kako bi u svoj organizam unele što veću količinu kalcijuma.

7. Blitva (odnosno kalijum koji sadrži) uspostavlja ravnotežu hidriranosti organizma. Konzumiranjem blitve se eliminiše višak tečnosti iz organizma, što će olakšati ishranu osobama koje imaju problem sa gojaznošću i zadržavanjem tečnosti. Važno je da pomenemo da blitva sadrži čak 90% vode i malo kalorija, tako da predstavlja idealnu namirnicu za osobe koje su na dijeti za mršavljenje.

8. Zbog toga što sadrži veliku količinu gvožđa i folne kiseline, blitva je veoma korisna za lečenje anemije (malokrvnosti).

Bolest o kojoj svi ćute: 3 stvari koje morate da znate o hemoroidima!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

9. Blitva sa svojim lekovitim sastojcima poboljšava cirkulaciju, sprečava hipertenziju (visok krvni pritisak) i formiranje krvnih ugrušaka u arterijama, koji su odgovorni za većinu srčanih udara.

10. Zbog prisustva magnezijuma, veruje se da blitva može da ublaži depresiju, glavobolju i migrenu.

Neophodna još u stomaku

Blitva je potrebna trudnicama, upravo zbog prisustva folne kiseline (vitamina B9). Ovaj vitamin je neophodan za normalan razvoj fetusa, jer sprečava promene u neuralnoj cevi.

Konzumiranje blitve je takođe dobro i za što bolje varenje hrane, sprečavanje hemoroida, regulisanje lošeg holesterola u krvi, bolje funkcionisanje jetre i žučne kese, ublažavanje simptoma gihta.

Ukoliko blitvu konzumirate u svežem (sirovom) stanju, na najbolji način ćete iskoristiti njena lekovita svojstva.

Upozorenje: Osobe koje imaju probleme sa kamenom u bubrezima, trebalo bi da budu obazrive prilikom konzumiranja blitve, tačnije ne smeju da je konzumiraju u velikoj količini, zbog prisustva oksalata.

Koliki mi je bio stomak, svi su mislili da sam trudna: Žena probala ovaj recept i prepolovila se!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs