Prevarite mozak

Smršajte uz pomoć snage misli: 15 trikova vrhunskog psihologa!

Njeni saveti podstiču sve one koji pate od viška kilograma da se umesto povremenih dijeta i izgladnjivanja posvete izgradnji potpunog stila života
Lepi & Zdravi
21:28h Autor:
Smršajte uz pomoć snage misli: 15 trikova vrhunskog psihologa!
Foto: Profimedia

Lekarka Ailis Brosnan doktorirala je na razvoju specijalnog programa fizičkih aktivnosti za gojazne žene koji je doneo odlične rezultate učesnicama i doveo do postizanja zdrave telesne težine.

Njeni saveti podstiču sve one koji pate od viška kilograma da se umesto povremenih dijeta i izgladnjivanja posvete izgradnji potpunog stila života - zdravog života! Evo koje strategije ona predlaže, piše Lovesensa.

Imala je 30 godina i 116 kg: Izbacila iz ishrane samo jednu namirnicu, sada izgleda ovako! (FOTO)

1. Zamislite sebe kao mršavu osobu i uživajte u osećanju uspehaMožete to učiniti u tri koraka. Prvo, zamislite kako biste izgledali sa željenom težinom. Drugo, zapišite kako želite da vidite sebe pri kraju detoks perioda. Treće, dozvolite sebi da svesno osećate radost zbog uspeha u gubljenju težine. Ponavljajte ovakav način razmišljanja kontinuirano.

2. Napravite svoju "tablu vizuelizacije"Tabla vizuelizacije trebalo bi da predstavlja vas i kolekciju vaših reči i slika koje vas inspirišu. Kreiranje ovakve table pomoći će vam da ostanete fokusirani na svoj cilj i biće neka vrsta podsetnika na onu realnost koju želite da stvorite sebi. Možete staviti slike po sopstvenoj želji, one koje vas inspirišu, jer to treba da bude vizuelni prikaz vaših ciljeva.

Žena koja je očarala Bali-bega: Zanosna glumica otkriva tajnu lepote i zgodnog tela! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Budite svesni zašto to raditeŠta vas je motivisalo da se posvetite gubljenju kilograma? Bez obzira na to da li je reč o zdravstvenom razlogu, venčanju u porodici, ili je razlog taj što želite da budete bolji uzor vašoj deci, pokazalo se da oni koji su uspešni u gubljenju kilograma, uvek imaju jasnu motivaciju - zašto to rade. Svoje Zašto možete da zapišete na papir i pročitate u onim trenucima kada vam je najteže.

4. Stvorite zdrave navikeTajna zdravijeg životnog stila je u tome da stvorite nove navike. Sticanje novih navika podrazumeva napor i svakodnevno ponavljanje tog novog ponašanja, ponekad čak i period od 21 dana pre nego što ponašanje pređe u naviku. Neka promene koje uvodite budu male. Na primer, vežbajte po 10 minuta dnevno, ali radite to svaki dan. Kada jednom stvorite naviku, mnogo je lakše da nastavite da je održavate.

5. Razmišljajte i pričajte kao da ste već mršaviRazmišljanje i korišćenje odgovarajućeg govora su verovatno najvažnije stvari koje možete da uradite kada pokušavate da izgubite težinu. Način razmišljanja i reči koje upotrebljavate su veoma moćni, kaže dr Brosnan. Svaki dan ponavljajete pozitivne afirmacije i one će vam vam pomoći da utičete na svoje misli.

Prirodni botoks, sagorevač masti, smrt za holesterol: 10 komada dnevno čuva telo spolja i iznutra!

6. Postavite sebi ciljPostavite sebi cilj i pratite svoj napredak ka tom cilju. S vremena na vreme preduzmite odgovarajuće aktivnosti kako biste pomogli sebi da ostanete na pravom putu - ili nagradite sebe jer ste ostvarili neki cilj ili prilagodite svoje ponašanje ukoliko privremeno skrenete s pravog puta.

7. Ne treba da idete na sve ili ništaU gubljenju težine ne radi se o tome da treba da idete na sve ili ništa, naglašava Brosnan. Zapravo, to je način razmišljanja koji treba da izbegnemo. Umesto toga treba da shvatimo da se u gubljenju težine zapravo radi o tome da treba da prihvatimo filozofiju da je bolje ukoliko pravimo zdravije izbore. Radi se o izborima koje pravimo tokom dana i ideja je da napravite što zdravije izbore jer tako kreirate i zdrav životni stil.

8. Svesno jediteSvesnost igra veliku ulogu u gubitku težine, kaže Brosnan - bez obzira na to da li se radi o tome da svesno jedete ili se radi o vašem unutrašnjem "ćaskanju".

"Poenta je u obraćanju pažnje na hranu i u tome da budete prisutni dok jedete", kaže Brosnan.

Kameleon tehnika, tajno oružje psihijatara: Kako da dobijete sve što hoćete, bez imalo muke!

9. Primenite metod zaustavljanjaPonekad ne možemo ili ne želimo da se suočimo s negativnim emocijama kao što su samoća ili stres, pa biramo visokokaloričnu, masnu i slatku hranu kao vid skretanja pažnje s onog što nas muči i što osećamo. Ovo je začarani krug koji dovodi do toga da unos nezdrave hrane povećava nivo šećera u krvi zbog čega naše telo još više luči hormon stresa. Ukoliko osetite potrebu za nezdravom hranom, upotrebite tzv. metod zaustavljanja. Zapitajte se šta vas tera da jedete tu hranu. Kada jednom spoznate uzrok to vam može pomoći da smanjite unos nezdrave hrane.

10. Nagradite sebe, ali - na odgovarajući načinKada postignete svoje ciljeve, bez obzira na to da li su dugoročni ili kratkoročni, bitno je da priznate svoja dostignuća i nagradite se. Ipak, potrudite se da vaša nagrađivanje bude u skladu sa tim da vas gura dalje ka vašem cilju. Na primer, nova sportska oprema je bolji izbor od čokoladne torte. Fokusiranjem na uspeh održavate motivisanost ka postizanju cilja.

11. Pozitivna jutarnja rutina za dobar danDobar početak dana daje psihološki podsticaj koji vam je potreban da biste nastavili da idete stazom zdravlja koju ste izabrali. Da biste dobro započeli dan, najbolje je da oformite pozitivnu jutarnju rutinu. Ovo je deo dana kada možete da meditirate, vežbate, pripremite zdrave obroke, itd.

12. Ne merite se na vagiNemojte postati opsednuti brojevima jer to nije od pomoći, kaže Brosnan. Gubljenje težine podrazumeva kompletnu promenu životnog stila, a ne neku brzinsku promenu, naglašava ona. Na gubljenje težine treba da gledate kao na dugoročan proces.

Bolje komuniciraj sa dobrom knjigom, nego sa praznim čovekom: Vodič slavnog psihologa za opstanak!

13. Žudnja za nezdravom hranomVećina naših žudnji se bazira na našoj fiziologiji i navikama koje smo formirali. Evo nekih korisnih tehnika kako da to sprečite:

Pojedite to za čim žudite ali u manjoj količini i kontrolišite se. Odaberite zdravije alternative. Nemojte uopšte zadovoljiti svoju želju nego jednostavno izbegavajte nezdravu hranu. Pijte vodu, skrenite pažnju na nešto drugo - na primer, na vežbanje, pozovite prijatelja itd.

14. Vežbajte samodisciplinuSamodisciplina je, u stvari, navika. Samokontrola je kao mišić kome su potrebni trening i jačanje. Svaki put kada odolite iskušenju, bliži ste uspehu i jačate samokontrolu.

15. Potražite podrškuIstraživanje je pokazalo da ukoliko imate praktičnu, emotivnu i psihološku pomoć oko sebe, veće su šanse da ćete uspeti u svom cilju. Podrška može biti u različitim oblicima, od toga da neko opere sudove kako biste vi mogli u šetnju nakon večere pa sve do prijatelja koji će vam se pridružiti u trčanju. Razmislite koji oblik podrške vam je najpotrebniji i potražite ga.

Pritisak okoline može negativno da utiče na vas pa se potrudite da se družite i provodite vreme sa ljudima koji razmišljaju slično vama.

Ne možete da donesete odluku: Psihološki trik otkriće vam kako treba da postupite!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs