Septembar i oktobar su meseci kada vinogradi ožive, a tezge na pijacama prepune su mirisnih grozdova. Grožđe je omiljena sezonska voćka, bogata vitaminima, antioksidansima i brojnim korisnim materijama. Međutim, kako ističe dr Veroslava Stanković, ono krije i svoju "tamnu stranu" – sadrži veliku količinu prirodnog šećera. Upravo zato, iako deluje zdravo, preterana konzumacija grožđa može imati negativne posledice.

shutterstock-782478451.jpg
Foto: Shutterstock

"Šljiva i grožđe sadrže najviše šećera, ne uzima se džabe grožđani šećer. Što se tiče lubenice i dinje, neverovatno je da lubenica ima veći glikemijski indeks od dinje, a dinja je naizgled slađa, ali opet ima manju količinu vode od lubenice, tako da je možda preporuka dinja koja ima i veću nutritivnu vrednost u odnosu na lubenicu", rekla je dr Stanković za RTS.

Specijalista ishrane je objasnila i koje voće je teže za varenje i zašto.

"Šljive i kruške spadaju u voće koje je teže za varenje zato što imaju veću količinu dijetnih vlakana. Inače je to izuzetno zdravo voće. Što se tiče kajsije, breskve, oboje su obojeno voće koje ima veliku količinu beta karotena i ostalih fitonutrijenata koji imaju antioksidativnu ulogu. Ne bih zaobišla kupinu, jagoda je već prošla, malina, sve to bobičasto voće koje je prebogato fitonutrijentima, pomaže u borbi protiv karcionoma, slobodnih radikala, za podizanje imuniteta".

screenshot-1.jpg
Foto: Printscreen Youtube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Grožđe može biti loše za:

  • Dijabetičare, jer naglo podiže nivo šećera u krvi.
  • Osobe sa viškom kilograma, s obzirom na visok kalorijski sadržaj.
  • One sa problemima sa varenjem, jer u većim količinama izaziva nadutost i proliv.
  • Ljude sklone aftama i problemima sa desnima, pošto voćni šećeri i kiseline mogu oštetiti zubnu gleđ.

Prema preporukama nutricionista, umerena količina grožđa za zdrave odrasle osobe je:

  • oko 150–200 g dnevno (otprilike jedna šolja ili 15–20 bobica),
  • što je dovoljno da iskoristite njegove vitamine i antioksidanse, a da ne preopteretite organizam šećerom.
  • Za dijabetičare ili osobe sa insulinskom rezistencijom, preporuka je znatno manja – najviše 5–10 bobica dnevno, i to uz obrok, nikako na prazan stomak, kako bi se izbegao nagli skok šećera.
  • Za osobe koje paze na težinu, preporučuje se da grožđe jedu samo povremeno, jer jedna veća porcija (300 g) sadrži i do 200 kalorija i 50 g šećera.

00:19
Trening Srbije pred Tursku Izvor: MODNO/Nemanja Stanojčić