Letnji meseci donose obilje svežeg voća i povrća, koje gotovo spontano postaje glavni deo naše ishrane. Visoke temperature prirodno nas okreću laganijim obrocima, a sezonske namirnice bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, što ih čini pravim blagom za naš organizam.
Međutim, iako deluju bezazleno, naročito voće sadrži prirodne šećere, pa ni sa "slatkišima iz prirode" ne treba preterivati. Koliko god bile zdrave, sveže breskve, lubenice ili grožđe, u većim količinama mogu opteretiti šećerni balans u telu.
Doktorka Veroslava Stanković otkrila je na koji načit treba jestik voće, te koje ima najviše šećera.
"Oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno, tom količinom se unosi dovoljna količina svih mineralnih materija koje su nam potrebne i dijetnih vlakana. Ako govorimo o sokovima, sveže ceđenim, to je količina od 120 do 150 mililitara dnevno, ne više. Povrće minimum 400 grama odnosno četiri porcije. Povrće nema šećera, ima mineralnih materija, dijetnih vlakana koja su nam neophodna za zdravlje čitavog organizma", rekla je jednom prilikom za RTS specijalista ishrane dr Veroslava Stanković.
Ona je takođe objasnila i koje su posledice preteranog unosa voća.
"Ukoliko je duži vremenski interval tokom kojeg unosite veću količinu može doći do promene glikoregulacije, odnosno do porasta glikemije, a samim tim može tokom vremena da dovede do pojave gojaznosti, hiperinsulinemije i dijabetesa tipa 2".
KOJE VOĆE SADRŽI NAJVIŠE ŠEĆERA?
"Šljiva i grožđe sadrže najviše šećera, ne uzima se džabe grožđani šećer. Što se tiče lubenice i dinje, neverovatno je da lubenica ima veći glikemijski indeks od dinje, a dinja je naizgled slađa, ali opet ima manju količinu vode od lubenice, tako da je možda preporuka dinja koja ima i veću nutritivnu vrednost u odnosu na lubenicu", rekla je dr Stanković za RTS.
Specijalista ishrane je objasnila i koje voće je teže za varenje i zašto.
"Šljive i kruške spadaju u voće koje je teže za varenje zato što imaju veću količinu dijetnih vlakana. Inače je to izuzetno zdravo voće. Što se tiče kajsije, breskve, oboje su obojeno voće koje ima veliku količinu beta karotena i ostalih fitonutrijenata koji imaju antioksidativnu ulogu. Ne bih zaobišla kupinu, jagoda je već prošla, malina, sve to bobičasto voće koje je prebogato fitonutrijentima, pomaže u borbi protiv karcionoma, slobodnih radikala, za podizanje imuniteta".