Voće s najmanje šećera (prirodnih, fruktoze i glukoze) je idealno ako želite smanjiti unos kalorija, šećera ili održavati stabilan nivo šećera u krvi. Evo liste voća s najmanjim sadržajem šećera (približne vrednosti su na 100 g voća):
Najmanje šećera:
Foto: Profimedia
- Avokado – 0,7 g
- Masline – 0,5–1 g
- Lubenica – 6 g
- Jagode – 4,9 g
- Maline – 4,4 g
- Kupine – 4,9 g
- Borovnice – 9,7 g (više od ostalih bobica, ali i dalje umereno)
Ostalo voće s niskim sadržajem šećera:
Foto: Shutterstock
- Kivi – 8,9 g
- Grejpfrut – 7 g
- Kisela jabuka (Granny Smith) – 6–7 g
- Kruška (ne previše zrela) – 9–10 g
- Breskva – 8–9 g
- Šljive – 10 g
Savet:
Bobičasto voće (maline, jagode, kupine) je posebno korisno jer ima i nizak glikemijski indeks i dosta vlakana, što pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Budi deo Stil zajednice.