Voće s najmanje šećera (prirodnih, fruktoze i glukoze) je idealno ako želite smanjiti unos kalorija, šećera ili održavati stabilan nivo šećera u krvi. Evo liste voća s najmanjim sadržajem šećera (približne vrednosti su na 100 g voća):

Najmanje šećera:

profimedia0318796012.jpg
Foto: Profimedia

  • Avokado – 0,7 g
  • Masline – 0,5–1 g
  • Lubenica – 6 g
  • Jagode – 4,9 g
  • Maline – 4,4 g
  • Kupine – 4,9 g
  • Borovnice – 9,7 g (više od ostalih bobica, ali i dalje umereno)

Ostalo voće s niskim sadržajem šećera:

koraodjabuke.jpg
Foto: Shutterstock

  • Kivi – 8,9 g
  • Grejpfrut – 7 g
  • Kisela jabuka (Granny Smith) – 6–7 g
  • Kruška (ne previše zrela) – 9–10 g
  • Breskva – 8–9 g
  • Šljive – 10 g

Savet:

Bobičasto voće (maline, jagode, kupine) je posebno korisno jer ima i nizak glikemijski indeks i dosta vlakana, što pomaže u regulaciji šećera u krvi.

04:34
Opasnosti gojaznosti po zdravlje - Lekoviti razgovori prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević Izvor: MONDO