Smokva je specifična biljka jer na njenim granama nema cvetova. Cvet se zapravo nalazi unutar ploda. Ono što liči na semenčice u stvari su sitni cvetovi koji daju onaj jedinstven hrskav ukus i teksturu.
Sveže smokve su bogate hranljivim materijama, a istovremeno imaju relativno malo kalorija, što ih čini odličnim dodatkom ishrani.
Npr. jedna mala sveža smokva (40 grama) sadrži:
- Kalorije: 30
- Proteini: 0 g
- Masti: 0 g
- Ugljeni hidrati: 8 g
- Vlakna: 1 g
- Šećeri: 6,5 g
- Bakar: 3% dnevne preporučene vrednosti (DV)
- Magnezijum: 2% DV
- Kalijum: 2% DV
- Riboflavin (vitamin B2): 2% DV
- Tiamin (vitamin B1): 2% DV
- Vitamin B6: 3% DV
- Vitamin K: 2% DV
Smokve su posebno bogate bakrom i vitaminom B6.
Bakar je esencijalni mineral koji učestvuje u brojnim telesnim procesima, uključujući metabolizam i proizvodnju energije, kao i u formiranju krvnih ćelija, vezivnih tkiva i neurotransmitera.
Vitamin B6 je ključan za razgradnju proteina iz hrane i stvaranje novih proteina. Takođe ima važnu ulogu u zdravlju mozga.
Postoji više načina da uključite smokve u svakodnevnu ishranu. Jedan od njih su smokve u maslinovom ulju za detoks.
Potopite suve smokve u teglu sa maslinovim uljem i ostavite ih da stoje 40 dana jer će za to vreme smokve da potpuno upiju ulje. Zatim svako jutro, na prazan stomak, pojedite po jednu smokvu. To pomaže varenju, ima protivupalna svojstva, može povećati nivo energije i ima druge koristi za srce.
Takođe, smokve možete konzumirati i na sledeće načine:
Sveže smokve: Niskokalorične su, idealne kao užina, a odlične su i kao dodatak salatama i kolačima. Mogu se koristiti i za pravljenje džemova, namaza ili sosova.
Suve smokve: Najčešće se koriste u poslasticama, za pečene kolače.
Listovi smokve: Često se koriste kao omotači za jela sa pirinčem, mesom ili drugim punjenjem – slično kao vinova loza.
Čaj od listova smokve: Pravi se od osušenih listova smokve. Možete ga napraviti sami ili kupiti gotove čajeve.
U smokvama možete uživati na razne načine, ali zbog velikog sadržaja šećera, suve smokve bi trebalo konzumirati umereno – ili ih koristiti povremeno kao prirodni lek za zatvor.
Sveže smokve sadrže prirodne šećere, što ih čini slatkom alternativom užinama sa dosta dodatih šećera.
Međutim, važno je napomenuti da suve smokve nemaju vodu koju imaju sveže, pa su manje po zapremini, ali sadržaj šećera i kalorija ostaje isti.
Na primer, 40 g sušenih smokava sadrži otprilike 100 kalorija i 20 g šećera, dok 40 g svežih smokava ima 30 kalorija i 6,5 g šećera.
Smokve se odavno koriste kao prirodni lek za probleme sa varenjem i zdravlje creva.
Sadrže vlakna, koja mogu regulisati pražnjenje creva i ublažiti zatvor tako što omekšavaju stolicu. Vlakna takođe služe kao prebiotik – hrana za korisne bakterije u crevima.
Smokve mogu da poboljšaju zdravlje krvnih sudova i smanje rizik od srčanih bolesti.
Prema jednoj reviziji iz 2023. godine, neka istraživanja na životinjama su pokazala da ekstrakt lista smokve može da poboljša krvni pritisak, ukupan holesterol, HDL (dobar) holesterol, nivo triglicerida.
Ipak, smokve mogu imati i neke potencijalne mane.
Na primer, pošto se ponekad koriste kao prirodni lek za zatvor, previše smokava može izazvati dijareju ili druge probleme sa varenjem.
Neki ljudi takođe mogu biti alergični na smokve. Studija iz 2010. godine pokazala je da oni koji su alergični na polen breze mogu biti u većem riziku da razviju i alergiju na smokve. Smokvino drvo sadrži prirodni lateks na koji su neki ljudi takođe alergični.
Mnogi smokve hvale kao prirodno sredstvo za lepu kožu lica.
Zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina, antioksidanata i drugih blagotvornih jedinjenja, mogu pomoći kod bolje hidratacije kože pošto su dobar izvor vode i prirodnih šećera, koji pomažu da koža ostane hidrirana i vlažna.
Dobre su i kod zaštite od oštećenja izazvanih suncem jer antioksidansi u smokvama, uključujući vitamine A i C, pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima usled izlaganja suncu i zagađenju iz okoline.
Takođe, mogu da pomognu da se smanji upala jer sadrže antiinflamatorna jedinjenja koja mogu pomoći da umire iritiranu kožu.
Osim toga, enzimi prisutni u smokvama podstiču blago eksfoliranje kože, čime se pospešuje rast novih, zdravih ćelija i potencijalno smanjuje pojava akni i neujednačenog tena.
Uz to, smokve mogu da utiču da ten postane svetliji jer vitamin C u smokvama može doprineti posvetljavanju tena i poboljšanju proizvodnje kolagena, što utiče na mlađi i svežiji izgled kože.