Hrana puna šećera, zasićenih masti i kiselosti može ozbiljno narušiti mikrobiom, ali na sreću, postoje namirnice koje ga mogu obnoviti. Među njima su chia semenke – moćna superhrana koja ujedno deluje i kao prirodni probiotik. Gastroenterolog dr Džozef Salhab u nizu TikTok videa otkrio je svoje omiljene jutarnje recepte za zdrava creva i jetru – brze, jednostavne i prepune hranljivih materija.

Puding od borovnica i chia semenki

Sve što vam je potrebno:

  • ½ šolje svežih borovnica (plus malo za dekoraciju)
  • ½ šolje grčkog jogurta
  • 1 kašika chia semenki
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica meda (po želji)
  • 1 kašičica kakao zrna ili tamne čokolade
shutterstock-360890831.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Zgnječite borovnice kašikom u posudi. Dodajte jogurt, chia semenke, vanilu i med. Dobro promešajte dok se sve ne sjedini. Ukrasite svežim borovnicama i kakaom. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći.

Rezultat? Obrok spreman za par minuta, prepun antioksidanasa, biljnih omega-3 masnih kiselina i vlakana. „Borovnice, kakao zrna i chia semenke podržavaju pamćenje, fokus i zdravu moždanu signalizaciju, a istovremeno smanjuju upalu jetre,“ objašnjava dr. Salhab.

Puding od manga i čia semenki

Za tropsku varijantu, dr Džozef Salhab preporučuje:

  • 1 mango, oljušten i isečen
  • 1 šolja grčkog ili kokosovog jogurta
  • 2 kašike čia semenki
  • 1 kašika javorovog sirupa (po želji)
shutterstock-754879165.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Izmiksajte mango u glatki pire. Dodajte jogurt, chia semenke i javorov sirup. Promešajte i stavite u frižider najmanje 2 sata.

Jedna šolja manga obezbeđuje 67% dnevne potrebe za vitaminom C, 20% bakra, kao i značajne količine vitamina A, E, B6 i K – savršena kombinacija za energiju i imunitet.

Zašto su dobre čia semenke?

Čia semenke su prava nutritivna bomba. Sadrže kalcijum, magnezijum i fosfor važne za kosti, obilje antioksidanasa koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka, kao i vlakna koja podstiču varenje, produžavaju osećaj sitosti, pomažu u regulaciji šećera u krvi i holesterola i podržavaju zdrav mikrobiom creva.

Samo dve kašike čia semenki pokrivaju 40% dnevne potrebe za vlaknima. Osim toga, bogate su magnezijumom – ključnim mineralom za dobar san, opuštanje nervnog sistema i mišića, kao i pravilnu funkciju neurotransmitera GABA, koji pomaže telu da se „isključi“ pre spavanja. Ne smemo zaboraviti ni omega-3 masne kiseline koje podržavaju rad srca, mozga i smanjuju upale.

Ako niste ljubitelj pudinga, čia semenke možete dodati u gotovo sve: ovsene pahuljice, smutije, supe, salate, pa čak i hleb ili peciva. Neki ih jednostavno umešaju u čašu vode s limunom i popiju kao brzi eliksir energije.