Ima li išta ukusnije od sveže ceđenog voćnog soka? Nekada su glavno zadovoljstvo bili ceđena pomorandža i limun, a danas su najpopularniji ukusni smutiji od čitavog niza voća, povrća i začina.
OVDE preuzmite recept za superlek od voća i povrća - Zbogom bolesti!
Mnogi ih preporučuju kao neverovatno zdrave napitke, a uz to i lak način da telu obezbedite veliku količinu važnih materija, poput vitamina, minerala i antioksidanata koji štite od raka, a prodaja blendera i sokovnika toliko je skočila, da se u vreme praznika prodavao jedan na svakih 30 sekundi, što je najveći promet ikada zabeležen kada je reč o beloj tehnici i kućnim aparatima - prenosi Dejli mejl.
Ali, moramo vas razočarati - čini se ovi smutiji ipak nisu tako zdravi!
Ne trošite zdravlje uzalud - OVDE saznajte kojih 5 stvari morate prestati da radite u 2015!
Stručnjaci su ocenili ove napitke kao loše poput gaziranih pića, kao i delimične krivce za gojenje, dijabetes tipa 2, čak i probleme sa zubima. Naučnici upozoravaju i da ceđenje soka ili pravljenje smutija u blenderu čini vašem organizmu više štete nego koristi, kao i da je mnogo bolje pojesti voćku takvu kakva je, nego je prerađivati.
Da se razumemo, voće i povrće je odlično za zdravlje - štiti od moždanog udara, visokog pritiska, srčanih bolesti, čak i nekih vrsta raka, a kroz materije koje sadrže, obezbeđuju i jak imunitet.
Problem je u tome što sokovnici i blenderi uništavaju mnoge od ovih zdravstvenih benefita - oni izvlače svaku kap tečnosti iz voća i povrća, dok ljusku i koru odbacuju, a u njima se nalaze sve te odlične materije! Najveći problem je u vlaknima. Ona se nalaze isključivo u ljuskama, a ključna su za sistem za varenje - sprečavaju zatvor, podstiču izbacivanje štetnih materija i smanju rizik od raka debelog creva.
Takođe, vlakna su vrlo važna za imunitet i sprečavanje raznih zapaljenja, uključujući i bolesti creva, rak creva, autoimune bolesti i reumatoidni artritis. Osim toga, ona pružaju osećaj sitosti, pa tako i pomažu mršavljenju.
Još jedan problem jeste i to što nutrijenti nestaju ili im se smanjuje vrednost kada se preseku, ali i poteškoće da se sečiva dobro operu. Zbog teškog prilaza i nemogućnosti da se potpuno očiste, na njima trule parčići hrane i tako se u organizam mogu uneti opasne bakterije, uključujući i salmonelu i Ešerihiju koli!
Pravljenjem smutija se povećava i količina šećera, jer se sva fruktoza razloži na sitne molekule i tada dobijate pravu šećernu bombu!
Čini se da je najbolje rešenje ono najstarije - ako ste pasionirani ljubitelj voćnog soka, iscedite ga sami, ali je definitivno najbolje da voće i povrće konzumirate onakvo kakvo jeste.