DA LI ČISITE KONZERVE PRE OTVARANJA ? 4 razloga zašto je izuzetno važno da to uradite i izbegnete kontaminaciju hrane

Izbegnite mogućnost da se potencijalno zarazite različitim bolestima .

Lifestyle
Autor:
DA LI ČISITE KONZERVE PRE OTVARANJA ? 4 razloga zašto je izuzetno važno da to uradite i izbegnete kontaminaciju hrane
Da li čistite konzerve pre otvaranja ?, Foto: Shutterstock

Topao je letnji dan i umirete od želje da otvorite limenku soka koju držite u ruci. Jedva čekate da čujete taj prštavi zvuk koji proizvodi dok se hladi u čaši punoj kockica leda.

Ništa manje važno je da na umu imate i podatak da ukoliko zaboravite da prethodno očistite taj poklopac možda pijete otpad od insekata ili životinja, a da toga niste ni svesni.

Limenke hrane i pića prelaze dug put pre nego što vam postanu dostupne u najbližoj prodavnici. One se čuvaju u velikim skladištima i transportuju u kamionima, gde bi potencijalno mogle da budu kontaminirane prisustvom malih životinjica ili samom prljavštinom sredine u kojoj se čuvaju.

Ovo su neki razlozi zbog kojih nije preporučljivo piti direktno iz limenke ili servirati njen sadržaj u posudi bez prethodnog čišćenja poklopca.

Limenke
foto: Shutterstock

1. Životinja je možda urinirala na konzervu.

Životinjski urin može biti izvor prenošenja brojnih bolesti, a jedna od njih je leptospiroza. Ovo je bolest uzrokovana bakterijom koja se može naći u urinu životinja poput miševa i pacova. Leptospiroza se prenosi direktnim kontaktom sa bakterijama. Neki od simptoma uključuju groznicu, glavobolje, bolove u mišićima i opštu slabost, a mogu čak postati i ozbiljniji i na kraju dovesti do ozbiljnijeg oblika bolesti.

2. Konzervirana roba bi mogla biti kontaminirana prašinom i prljavštinom iz skladišta.

Ne preporučuje se jesti hranu koja sadrži prašinu, jer prema Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji, ova komponenta može biti kontaminirana mikroorganizmima koji su uzročnici bolesti. Na primer, bakterija Bacillus cereus može izazvati dijareju, grčeve u stomaku, pa čak i povraćanje kada se nađe kod ljudi.

3. Insekti poput bubašvaba mogu koristiti konzerve za odlaganje jaja ili izmeta.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ove bube su česti prenosioci bolesti poput dizenterije, gastroenteritisa, dijareje, tifusa, gangrene i lepre. Najbolji način da to izbegnete je da operete limenke sapunom i vodom pre otvaranja.

4. Tragovi životinja ili insekata mogu upasti u vašu hranu.

Poklopci konzervi mogu sadržati male tragove insekata kao što su muve, pauci ili bubašvabe. Ako ne očistite poklopac, mogu proći neprimećeno i rizikujete da vam padnu u hranu i kontaminiraju ceo obrok koji pripremate.

Pored toga, neki insekti, poput muva, mogu preneti više od 60 bolesti, uključujući tifus, koleru i dečiju paralizu. Verovatno ne želite ništa od toga u svojoj hrani...

A da li vi perete svoje konzerve pre upotrebe? Nikad nije kasno za stvaranje novih zdravih navika. Recite nam da li ste već znali neke od ovih stvari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs