Smokva se decenijama koristi u narodnoj medicini, a njihova primena se preporučuje onima koji pate od povišenog holesterola, jer sadrže više vlakana od bilo kog drugog voća ili povrća. Naročito su bogate pektinom i vlaknima koji snižavaju nivo holesterola u krvi. Samo pet smokava dnevno osigurava više od 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je i bogat izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma. Pošto su sad najslađe, iskoristite sezonu i kupite ih na pijaci.
- Smanjuju holesterol
Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Pored holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli, koje ova voćka sadrži, vežu se za molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.
- Prevencija srčanog udara
Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. One su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.
- Poboljšavaju pamćenje
Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri smokve (ili suve) osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam.
Dijabetičari, oprez! Jedite ih, ali ne preteruje s količinom
Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje veliki oprez kad jedu smokve. Ipak, ako ih koriste umereno, mogu da dovedu do smanjenja potrebe za količinom insulina. Dve smokve dnevno za vas su sasvim dovoljna količina.