5 najnezdravijih namirnica za doručak: Nakon 50. godine, treba ih eliminisati iz ishrane

Donosimo vam 5 najnezdravijih namirnica za doručak koje treba elimisnisati nakon 50. godine.

Lepi & Zdravi
5 najnezdravijih namirnica za doručak: Nakon 50. godine, treba ih eliminisati iz ishrane
Foto: Profimedia

Nedavno su se principi zdrave ishrane značajno promenili. Ono što se pre nekoliko godina smatralo korisnim, sada je "zabranjeno". Doručak sa muslijem i mlečnom kašom više ne preporučuje nijedan nutricionista.

Posle 55 godina, ljudi razvijaju različite hronične bolesti. Ali mnogi se toga ne plaše. Smatraju da nema šta da brinu o svom zdravlju, a mogu da jedu sve "redom" kako im ne bi pokvarili raspoloženje. Ali u stvari, svaka starija osoba ima "bukete" bolesti. Zbog toga nemojte zanemariti pravilnu ishranu. To će pomoći u sprečavanju ozbiljnih zdravstvenih problema.

Glavna greška starijih ljudi je da jedu puno pita, lepinja, slatkiša, masti, prženog krompira sa kotletima i kolačima i tako dalje. Ali jedu vrlo malo mlečnih proizvoda, voća, povrća, vlakana, ribe i mesa.

Doručak, kroasani, Namirnice, Dijeta
foto: Shutterstock

Koja pravila ishrane treba da poštuju stariji ljudi?

Odustani od slatkiša

Jedna od najčešćih bolesti u starosti je dijabetes tipa 2. Uglavnom se javlja zbog viška jednostavnih ugljenih hidrata u ishrani i gojaznosti. Ne, ne kažem da morate potpuno isključiti sve dobrote iz svoje ishrane. Ako baš želite, možete pojesti parče tamne čokolade ili suvog voća. Glavna stvar je da ne prelazite normu - 50 grama dnevno. Slatki čaj je bolje izbegavati. Dodajte mu med ili džem umesto šećera (biće mnogo zdravije).

Svaki dan jedite salate od povrća

Stručnjaci za ishranu preporučuju trista grama povrća i najmanje jedno voće dnevno. Glavna stvar je da ih ne začinite majonezom. Ako ste baš tužni, možete dodati pavlaku ili maslinovo ulje - nije ništa manje ukusno kada se naviknete. Štaviše, majonez može izazvati nelagodnost u crevima.

Krompir
foto: Shutterstock

Hrana mora biti kuvana na pari

Bolje je ne jesti prženu hranu za osobe starije od 55 godina. A posebno ako imate višak kilograma, gastritis, pankreatitis, holecistitis i druge bolesti povezane sa gastrointestinalnim traktom. Idealno meso za starije osobe je kuvana piletina, ćuretina ili nemasna govedina. Ali bolje je izbegavati svinjetinu.

Jedite kašu umesto hleba

Prema statistikama koje vode nutricionisti, ljudi počinju da jedu više pečenih proizvoda kako stare. Avaj, rafinirano brašno uopšte nije korisno, već naprotiv, samo šteti. Zato beli hleb zamenite kašom od heljde, pirinča, bisernog ječma ili prosa. Na kraju krajeva, mnogo su zdravije od hleba.

Ne štedite na mlečnim proizvodima

Ako stalno jedete svježi sir i sir, vaša penzija sigurno neće biti dovoljna za ovo. Ali ako odustanete od mlečnih proizvoda, možete razviti osteoporozu. Dakle, definitivno ne možete uštedeti na mleku. Slatkiše i peciva je bolje ne kupovati, jer ni oni nisu „jeftini“.

Naravno, svi smo mi ljudi, i u bilo kom uzrastu postoje dani kada se prežderemo nezdravom hranom. Pa, kako možete odbiti masne pite koje su pečene za vaše unuke? Ili gozbu. Pa, kako da ne pojedete ni jednu salatu sa majonezom ili ćevapima? Ali kakvo će zadovoljstvo biti od jela ako, na primer, osetite težinu u stomaku nakon što ste jeli brzu hranu? Ako ste jeli, nema ništa loše u tome, samo prošetajte posle, ili još bolje, radite nordijsko hodanje.

Kaša
foto: Shutterstock

Koju hranu za doručak treba izbegavati?

Proizvod 5 – pahuljice

Žitarice i drugi gotovi doručci sadrže ogromnu količinu brzih ugljenih hidrata i šećera. Da, oni će dati puno energije, ali će brzo nestati. Takođe, glad će doći brže.

Proizvod 4 – kiflice, pite i drugi slatkiši

Takvi proizvodi takođe sadrže mnogo praznih ugljenih hidrata, šećera, a takođe i masti. Koji doručak izaziva insulinsku rezistenciju, što dovodi do dijabetesa tipa 2.

Proizvod 3 – kobasice

Šunka, slanina, kobasice, kobasice i tako dalje su veoma teško svarljive. Ovo stvara veliki pritisak na gastrointestinalni trakt. To je ono što uzrokuje zatvor i stvaranje gasa.

Proizvod 2 – sokovi

Zašto mnogi misle da je sveže ceđeni sok na prazan stomak ogromna korist za telo? Ovo uopšte nije tačno. Ova vrsta doručka izaziva dehidraciju i takođe povećava nivo glukoze u krvi.

Proizvod 1 – mlečni proizvodi + kiselo voće

Narandže, kivi, limun i drugo kiselo voće svakako ne treba mešati sa mlečnim proizvodima. Zbog ove kombinacije sastojaka dolazi do poremećaja zgrušavanja mleka i procesa varenja.

Šta onda jesti ujutru?

Kaša od celog zrna, orasi, voće, povrće, jaja (najbolje u obliku omleta), bobičasto voće, kuvana piletina ili ćuretina, riba, tost sa puterom i sirom, svježi sir (može sa sodom ili malo džema). Ako se ujutru pravilno i uravnoteženo hranite, možete značajno normalizovati svoje zdravlje i, naravno, mnogo ređe posećivati lekare. Nije uzalud izreka: "Dobar dan počinje dobrim doručkom."

Kako da spojimo mentalno i fizičko zdravlje otkrio je imunolog, prof. dr Borislav Kamenov!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs