4 NAJVAŽNIJE PREDNOSTI PRESKAKANJA VIJAČE: Lekari je izdvajaju kao odličnu vežbu za sve uzraste zbog brojnih benefita

Uz ovu igračku iz detinjstva možemo da unapredimo svoje zdravlje a pritom je ekonomična i jednostavna za korišćenje.

Lepi & Zdravi
Autor:
4 NAJVAŽNIJE PREDNOSTI PRESKAKANJA VIJAČE: Lekari je izdvajaju kao odličnu vežbu za sve uzraste zbog brojnih benefita
Benefiti preskakanja vijače, Foto: Shutterstock

Najlakši i najjednostavniji način da izgubimo kilograme, ojačamo kosti i održimo zdravo srce je upravo jedna zaboravljena igračka iz detinjstva.

Preskakanje vijače je aktivnost koja prosto vraća u detinjstvo, ali nije samo za decu, već je i odlična vežba za bilo koji uzrast. Vežbanje sa vijačom je jednako dobro kao i kardio trening, a istovremeno radite na treningu snage donjeg dela tela.

Kao deca sigurno nismo razmišljali o tome ali uz ovu igračku možemo da oblikujemo noge, sagorimo kalorije, skinemo kilograme…

Preskakanje vijače pre svega je veoma praktično, ali ne baš za sve

Jedna od najvećih prednosti preskakanja vijače je to što je reč o aktivnosti kojom možete da se bavite gde god poželi, pa čak i u stanu.

Osim toga, konopac za skakanje je možda najlakši deo opreme za vežbanje koji možete da nosite bile gde sa sobom.

Vijača je takođe svima dostupna, nije skupa i lako se pronalazi. Takođe, ne zahteva nikakvu obuku kako bi se usavršila tehnika.

Iako se preskakanje vijače svima preporučuju, lekari ipak savetuju da svako ko ima problema sa donjim zglobovima treba da odustane. Znači, uslov za bavljenje ovom aktivnošću su zdravi zglobovi.

Prednosti preskakanja vijače

Postoji bezbroj potencijalnih prednosti preskakanja užeta, ali stručnjaci kažu da su ove 4 najvažnije:

1. Vežbanje uz vijaču je zabavno Preskakanje konopca je prirodno povezano sa detinjstvom što svakoga čini srećnim. Preskakanje vijače predstavlja izazov i za decu i za odrasle. Kada se savladaju osnove, uvek postoje novi izazovi i načini da postanemo još kreativniji.

2. Ubrzava otkucaje srca Preskakanje konopca je aktivnost visokog intenziteta i može da dovede do brzog skoka otkucaja srca. To se dešava jer je celo telo uključeno, odnosno aktivirano, tako da, kada se pokrenemo, naše srce mora naporno da radi kako bi nas dralo u formi.

3. Laka kardio vežba Konopac za skakanje daje nam puno energije. Stručnjaci tvrde da ako preskačemo konopac bilo kojom brzinom 30 sekundi, počećemo to da osećamo, jer postoji mnogo koordinacije između različitih mišićnih grupa.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da su energične vežbe poput preskakanja konopca oko dva puta efikasnije od aktivnosti umerenog intenziteta. Dakle, ako je vaš glavni oblik vežbanja preskakanje vijače, tehnički je potrebno samo 75 minuta treninga nedeljno (zajedno sa vežbama za jačanje mišića) u poređenju sa nečim umerenijim, kao što je brzo hodanje, prenosi Telegraf.rs

4. Poboljšava gustinu kostiju Postoji nekoliko stvari koje preskakanje užeta čini kako bi nam pomoglo u izgradnji gustine kostiju. Vijača pomaže u jačanju gustine kostiju jačanjem mišića oko kostiju, posebno nogu, kažu doktori. Izgradnja jačih mišića, zauzvrat, pomaže u izgradnji jačih kostiju uopšte, a uz preskakanje vijače to može da se postigne.

Naše telo u bilo kojoj oblasti reaguje na pritisak, a ako se on prenese i na kosti, one će postati otpornije i ili će izgraditi gustinu, ako ste mlađi, ili će pomoći da je održite, ako ste stariji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs