AMBROZIJA JE UZELA MAHA

DR OLIVERA ČOVIĆ NESTOROVIĆ: Lekove za alergiju NE UZIMAJTE NA SVOJU RUKU, njih mora da vam da ISKLJUČIVO ALERGOLOG

Danas je teško naći mesto gde nema ambrozije. Čak se beleži i na većim nadmorskim visinama, gde je ranije nije bilo. Cveta od druge polovine jula pa do novembra. Jedna stabljika proizvodi 100 miliona zrna polena godišnje.

Saveti stručnjaka
Autor:
DR OLIVERA ČOVIĆ NESTOROVIĆ: Lekove za alergiju NE UZIMAJTE NA SVOJU RUKU, njih mora da vam da ISKLJUČIVO ALERGOLOG
Foto: Privatna Arhiva

Polen je aerodinamičan i ima iglice, pa može da putuje i hiljadama kilometara od majke biljke. Kači se i za gume automobila i tako odnosi na udaljena mesta. Da bi došlo do alergijskih tegoba, potrebno je da ima više od 15 zrnaca/mł, obično 20-30/mł. Polen ambrozije je najstrašniji i najsnažniji alergen od svih polena.

Dr Olivera Čović Nestorović, specijalista pedijatrije, supspecijalista alergologije i kliničke imunologije

- Upravo se nalazimo u periodu visoke koncentracije polena ambrozije. To znači da je koncentracija polenovih zrna veća od 100/mł i da će sve osobe koje imaju alergiju na ambroziju ispoljiti simptome. To se moglo i očekivati, jer je mnogo kiše u proleće i leto pogodovalo većem rastu biljaka i proizvodnji većeg broja polena. Veliki broj pacijenata je svestan da ima alergiju i želi terapiju i nadzor. Međutim, sve je više onih koji ne prepoznaju da jer reč o alergiji jer im se simptomi javljaju prvi put ili nisu tipični. Takvi pacijenti lutaju od lekara do lekara, pokušavajući da stave stanje pod kontrolu. Jedni odmah idu kod lekara različitih specijalnosti, a drugi rade laboratorijske analize misleći da je opet virus u pitanju - kaže dr Olivera Čović Nestorović, specijalista pedijatrije, supspecijalista alergologije i kliničke imunologije.

dr Olivera Čović Nestorović
foto: Privatna Arhiva

Sve više alergičnih

Beleži se i veći broj ljudi koji na svoju ruku veoma dugo koriste kapi za otpušavanje nosa. Obično su to oni koji imaju alergije na veći broj alergena, ili su preosetljivi na alergene koji su prisutni tokom cele godine. - Pojedini pacijenti su jako iznenađeni jer su se simptomi javili prvi put u poznim godinama, ili se čude kako je moguća alergija kada je niko nikada u njihovoj porodici nije imao.

Uglavnom se žale na kijavicu, svrab u nosu, očima i ušima, zapušenost i curenje nosa, kašalj, otežano disanje i bol u grudima, otok kapaka i obraza, svrab i osip po koži. Neki imaju promuklost ili potpuni gubitak glasa, a kod pojedinih se javljaju glavobolje i nestabilnost pri hodu u vidu zanošenja i vrtoglavice. Otežano je svakodnevno funkcionisanje kako odraslih, tako i dece. Pacijenti su nervozni i razdražljivi, smanjena im je pažnja i koncentacija. Imaju isprekidan, smanjen i nekvalitetan san, pa su iscrpljeni i umorni. Deci je teško u takvom stanju da pohađaju školu i da se bave sportom. Posebno je teško osobama koje se bave rizičnim i odgovornim poslovima - kaže doktorka.

Devojka, proleće, alergija, sinusi, kijanje, maramica
foto: Profimedia

Kad se alergije ujedine

Vrlo je važno posetiti alergologa i potvrditi alergiju na ambroziju kožnim testovima ili testovima iz krvi. U periodu kad hara ambrozija mogu da buknu i alergije na grinje i buđ:

- Osobe koje imaju alergiju na ambroziju mogu da imaju i alergiju na hranu. Može se javiti osećaj peckanja ili svraba u ustima tokom konzumiranja lubenice, dinje, banana, kivija, krastavaca, paprika, tikvica, čaja od kamilice... Ako se pojave ovi simptomi, potrebno je izbegavati ove namirnice.

alergija, ambrozija
foto: Shutterstock

Šta protiv tegoba

Da bi se tegobe smanjile ili izbegle, pacijenti bi trebalo da izbegavaju boravak u prirodi u ranim jutarnjim satima, naročito od pet do 10 ujutru. - U tom tom periodu treba da zatvore prozore i koriste prečišćivače vazduha. Po povratku iz prirode treba da presvuku garderobu, operu kosu, umiju se i isperu nos i oči, ili da se istuširaju. Ispiranje nosa i očiju treba da rade više puta u toku dana.

Po terapiju treba otići isključivo kod alergologa

Takođe, treba redovno da koriste terapiju koju im je preporučio alergolog. Pacijenti koji znaju da imaju alergiju na ambroziju uvek treba preventivno da započnu uzimanje leka za alergiju (antihistaminika) tri-četiri nedelje pre početka polenacije, tj. već od druge polovine juna, a najkasnije od početka jula. I da napomenem, lekove ni slučajno ne treba uzimati na svoju ruku, njih treba da vam da alergolog, on će na osnovu analiza da vam odredi tačnu dijagnozu i napravi najbolji plan lečenja - savetuje doktorka Olivera.

Nataša Bajat

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs