EMA KAŽE DA JE OTKRILA TAJNU MLADOLIKOSTI: Iako je u menopauzi, svi misle da nema ni dan više od 40 godina

Uspela je da prevaziđe sve životne nedaće a najveća borba je bila sa zavisnostima njenog supruga.

Lepi & Zdravi
13:30h Autor:
EMA KAŽE DA JE OTKRILA TAJNU MLADOLIKOSTI: Iako je u menopauzi, svi misle da nema ni dan više od 40 godina
Voditeljka progovorila o brojnim životnim izazovima sa kojima se susrela., Foto: SamPayne@Broadimage / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ema Vilis misli da je otkrila tajnu svog mladolikog izgleda. Njen odgovor je udaja za mlađeg muškarca. Na kraju krajeva to je ono što je ona i uradila kada se pre 15 godina upoznala sa Metom Vilisom, basistom benda Busted.

Bez obzira što trenutno ulazi u menopauzu Ema sa svojih 47 godina izgleda fenomenalno i dodaje: „Ljudi samo misle da sam Metovih godina, a on ima 40", smeje se Ema. Ipak, brak sa Metom – ocem njihove dece Izabel, 14, Ejsa, 12 i Triksi 7, bio je sve samo ne jednostavan.

U dokumentarcu BBC-a pod nazivom "Met Vilis: Borba protiv zavisnosti", prikazana je decenijska borba njenog supruga sa zavisnošću od droge i alkohola. Met je već više od pet godina čist i trezan, ali je priznao da se plašio povratka.

U programu, koji je bio nominovan za Nacionalnu televizijsku nagradu, videli smo Emu u njihovoj kući u Hertfordširu, kako čita dnevnik koji je vodila uoči njihovog venčanja 2008. U njemu Ema tužno navodi: „Beleške o tome šta sam znala da je konzumirao".

Ema Vilis
foto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Boca šampanjca... par vina... par vina... još jedna boca šampanjca i još... i nešto više", što znači droga. Nešto se "Konzumiralo svaki dan bez izuzetka".

Vozila sam se okolo tražeći ga“, rekla je suzdržavajući suze.

"Verovala sam svom stomaku. Taj unutrašnji osećaj je moj moto za život i sa Metom je to uspelo. U njemu sam mogla videti želju da bude bolji."

Sve ovo ih je kako kažu učinilo još jačim. „Postojalo je razumevanje koje smo ranije imali, ali sada je bilo na drugom nivou“, kaže Ema. Priznaje da nije ni malo lako kada se osvrnu na ta vremena i da je bilo zaista emotivno i neverovatno teško.

Ceni njegov trud koji ulaže da ostane čist tokom godina. Kroz život sa njim je uvidela koliko je teška borba zavisnika i da je to proces koji trake do kraja života.

Metov bend Busted uskoro kreće na turneju a Ema kaže da se veruje u njega i da je bez obzira na teškoće koje sa sobom nose turneje sigurna da će on ostati dosledan sebi.

Uprkos svim usponima i padovima ovaj par je dodatno učvrstio svoj odnos kroz godine. Smenjuju se u roditeljskim obavezama a u tome im pomaže i Emina mlađa sestra Beki koja živi sa njima u porodičnoj kući. Podršku im pružaju i njeni roditelji koji u skladnom braku proveli 50 godina što je Emi poslužilo kao zdrav temelj na kome je gradila i sopstveni život.

Ema Vilis
foto: Mattpapz / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Emino prema njenim rečima 'veoma normalno' vaspitanje je upravo ono što ju je povezalo sa publikom. U televizijskom svetu se našla sa 15 godina nakon što je njena majka poslala njenu sliku agenciji za modele i oni su prepoznali potencijal. Do 17. godine pojavila se u Vogue-u i radila kampanje za Chanel i Gap. Sa 26 godina ju je kontaktirao MTV kako bi postala voditeljka.

„Živela sam život koji nisam očekivala, u svetu koji je toliko udaljen od onoga za šta sam mislila da sam sposobna."

„Morala sam da se šminkam za svaki posao koji sam imala od 17-te godine, tako da sam se trudila da je ne nosim kada nisam na dužnosti. Za mene je to kao praznik“, sleže ramenima.

„Kada imate decu ili radite – šta god da vas zaokuplja – šminkanje je samo još jedan korak koji vam oduzima vreme. Dakle, kako bih bila efikasnija, šminkam se što minimalnije"

„Osim toga, kako starite, tekstura vaše kože se menja i osećam da šminka zapravo može da naglasi male nesavršenosti, umesto da ih sakrije.“

Taj stav objašnjava zašto je Ema rado pozira na slikama bez šminke.

Bilo je zaista osvežavajuće raditi profesionalno snimanje bez šminke. Ali na mojim društvenim mrežama, sve slike koje objavim van posla su bez šminke, pa zašto bi ovo bilo drugačije?"

Ipak priznaje da postepeno prihvata i zdraviji način života jer postaje svesna da ulazi u zrelije godine.

„Postojala je bezbrižnost do mojih 30-ih. Ali u mojim 40-im, ne moj život, već moje telo počinje da se oseća pomalo umorno."

„Ovih dana se nikada ne probudim a da ne osećam bol, ne samo od vežbanja, već i od spavanja. Ne mogu da nađem udoban položaj, vrat i ramena su mi ukočeni."

„Dakle, pošto sam sve to uzimala zdravo za gotovo, sada pokušavam da se brinem o sebi, jer Met želi da bude zdrav i da se penjemo na planine kada budemo imali 80 godina. To je veliki pritisak!“

Podstaknuta je i tim što je videla svoje roditelje, sada u 70-im. „Oni su još uvek aktivni, pokretni i vole život, ali vidim ove male bolesti kako se podvlače – tata se sve sporije penje uz stepenice, bole ga kolena a mama ima stvarno bolna leđa...„Oh, dobro, ovo je moja genetika. Šta mogu učiniti da to izbegnem?"

Promene koje je nedavno uvela uključuju pijenje više vode, sa sobom uvek nosi bocu od tri litra da se osigura da će uneti dovoljno tečnosti.

I ako generalno mrzi kardio trenige kaže da praktikuje pilates, boks, veslanje ali i treninge sa tegovima. Sa sobom nosi pametnu narukvicu pomoću koje meri kvalitet sna na osnovu otkucaja srca i temperature.

„Sada znam kako šećer u velikoj meri utiče na moj san, kao i plava svetla pre spavanja, pa pokušavam da odložim telefon odmah posle večere.“

„Kao i mnogim ženama, uvek mi je bila teška stvar „dajte sebi prioritet“, ali to je još jedna stvar koju sam naučio od Meta. On očigledno mora da da prioritet svom mentalnom zdravlju i sada shvatam da i ja moram da radim ove stvari.'

Pomaže to što je deci manje potrebna. „Kada su svi bili mali, bila sam toliko zauzeta poslom, jedan slobodan sat koji sam možda imala u danu želela sam da provedem sa njima. Ali sada ne žele da budu sa mnom, ionako su u svojim spavaćim sobama i razgovaraju sa svojim drugovima, pa je to period kada odem u teretanu."

„Sa godinama shvatate da ste zaista prilično sposobni. Pomaže to što na televiziji ima toliko žena u 50-im godinama koje napreduju"

Ona zatim dodaje: "Uvek se čuje taj glasić u tvojoj glavi: 'Oh, neće ovo trajati doveka, nemoj se previše opustiti'. Ali u stvari, prošlo je 20 godina. Možda će sve biti u redu!"

Ema Vilis
foto: Amy Muir / Shutterstock Editorial / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs