KUPUS DIJETA DOLAZI IZ SRBIJE, A ZALUDELA JE SVET: U nju se kunu naše bake i mame, a najbrže prži kilograme

Kupus dijeta je vrlo efektna, a mi vam dajemo kompletan jelovnik koji treba da sledite po danima

Lepi & Zdravi
11:43h Autor:
KUPUS DIJETA DOLAZI IZ SRBIJE, A ZALUDELA JE SVET: U nju se kunu naše bake i mame, a najbrže prži kilograme
Kupus, Foto: Profimedia

Kada se vratimo u period kada su naše bake želele da smršaju, tada nisu postojale brze i aktuelne dijete kao danas, već su žene imale svoj adut za oslobađanje od viška masnih naslaga na stomaku i bokovima.

Sigurno ste barem jednom čuli da su mame, bake ili komšinice pominjale kupus kao rešenje čim se malo ugoje oko struka na bokovima.

Kupus
foto: Shutterstock

Ova popularna "kupus dijeta" na našim prostorima već dugo opstaje, pre svega zbog efikasnosti u brzom gubitku kilograma, kako tvrde, čak pet ili šest kilograma za nedelju dana.

Koja je tajna iza ovog povrća?

Kupus je prava superhrana ako želite brzo da smršate. Ovo povrće je izuzetno zdravo i spada u niskokaloričnu hranu. Bez obzira koliko kupusa pojedete, nećete preterati s kalorijama jer u 100 g kupusa ima svega 23 kalorije i oko 5,6 g ugljenih hidrata.

Bogat je biljnim vlaknima koja pružaju osećaj sitosti, a obiluje vitaminom K, vitaminima A, B1, B2, kao i mineralima poput magnezijuma, kalcijuma, fosfora i cinka.

Osim što pomaže u brzom gubljenju kilograma, dijeta sa kupusom takođe predstavlja odličan detoks za ceo organizam. Podaci ukazuju da se supa od kupusa koristila i tokom Prvog svetskog rata kao sredstvo za čišćenje tela i podizanje imuniteta.

Kuvani kupus, Kupus, Višegradski kupus
foto: Profimedia

Kupus je takođe veoma bogat vitaminom C i supomorom, koji mu daju jak i specifičan miris tokom kuvanja.

Naročito kiseli kupus podstiče probavu jer tokom kiseljenja nastaju korisne bakterije za crevnu floru, što ga čini sjajnom alternativom probioticima u kapsulama.

Uzimanje hrane bogate kupusom ima pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova, a takođe sprečava pojavu anemije. Takođe smanjuje apsorpciju masnoća iz hrane, čineći ga odličnim sredstvom za smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi.

Kako se drži dijeta od kupusa?

Dijeta sa kupusom predstavlja sedmodnevni režim ishrane u kojem je osnovni obrok čorba od kupusa, koju možete konzumirati u neograničenim količinama, kad god osetite glad.

Dijeta, Hrana, Žena, Devojka
foto: Shutterstock

Ohrabrujuće je da uz čorbu od kupusa možete unositi i određene druge namirnice, tačno propisane za svaki dan, ali naravno, držite se niskokaloričnih i zdravih opcija. To će vam pomoći da uspešno pratite dijetu i oduprete se iskušenjima nezdrave hrane.

Kako biste ubrzali proces mršavljenja i detoksikacije, ključno je da unosite dovoljne količine vode, najmanje 2,5 litra dnevno. Takođe, preporučuje se uvođenje multivitaminskih suplemenata bez šećera kako biste nadoknadili minerale i vitamine koje čorba od kupusa ne pruža, prema informacijama sajta dietx.rs.

Recept za čorbu od kupusa

Sastojci:

• 5 velikih glavica luka

• 2 zelene paprike

• 1 ili 2 konzerve celog paradajza (ili 1 – 2 veća sveža paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza – domaćeg ili kupovnog)

• 1 svežanj celera

• 1 srednja šargarepa

• 1 velika glavica kupusa (slatkog, svežeg)

• po 1 kašika sledećih žitarica i mahunarki: sočivo, pšenica, ječam i suvi grašak

Priprema čorbe od kupusa

Prvo, sitno iseckani luk propržite na maslinovom ulju dok ne postane mekan i staklast. Nakon toga, dodajte svo ostalo povrće osim kupusa. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte peršun i po želji ljutu papriku. Prelijte sve sa vodom tako da ogrezne povrće i kuvajte dok ne omekša.

Kupus, Brokoli, Zeleno Povrće, Prokelj
foto: Thinkstock

Kupus se dodaje tek kada sve ostalo povrće (uključujući mahunarke i žitarice ako ste ih dodali) omekša, jer je kupusu potrebno najmanje vreme kuvanja. Na taj način zadržava što više hranljivih sastojaka, vitamina i minerala.

Preporučuje se da umanjite količinu soli i izbegavati dodavanje soli nakon kuvanja. Ako želite pojačati ukus, možete začiniti čorbu drugim interesantnim začinima prema vašem ukusu.

Takođe, izbegavajte dodavanje povrća koje sadrži skrob, kao što su krompir ili batat, dok je šargarepa prihvatljiva opcija.

Prvi dan

Sve voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jede se samo čorba i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kafa i/ili voda.

Drugi dan

Sve povrće – količina nije ograničena – bitno je da niste gladni. Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak, kukuruz itd. Za večeru može veliki pečeni krompir na maslacu. Ne jedite voće. Ne zaboravite da jedete i čorbu minimum jednom dnevno.

Treći dan

Jedite čorbu, voće i povrće koliko želite. Nemojte jesti pečeni krompir. Ako ste se pridržavali gornjih uputstava, za ta tri dana trebalo bi da ste 2 – 3 kg lakši.

Četvrti dan

Pojedite do tri banane u toku dana, čorbu i pijte nemasno mleko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, a mleko neophodnog kalcijuma.

Banane
foto: Shutterstock

Peti dan

Govedina i paradajz. Možete pojesti 300-600 g govedine i do šest paradajza. Pokušajte da popijete 6-8 čaša vode u toku dana i obavezno bar tanjir čorbe.

Šesti dan

Kupus dijeta šestog dana izgleda ovako: govedina i povrće. Možete da jedete koliko želite govedine i povrća, naravno uz čorbu od kupusa.

Sedmi dan

Integralni pirinač i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete da jedete koliko hoćete pirinča i povrća i obavezno čorbu.

Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstva, izgubićete između 4,5 i sedam kilograma. Ako ste izgubili više od sedam kilograma, pauzirajte sa dijetom sedam do deset dana pre nego počnete ponovo ispočetka.

Naravno, pre ove, kao i pre svake druge dijete konsultujte se sa svojim lekarom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs