OVE DVE NAMIRNICE NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE GOTOVO SVAKODNEVNO, DOK JE NJU POTPUNO IZBACIO: Sigurno je svi jedete a nije zdrava

Nikada se nije izjašnjavao ni kao vegeterijanac ni kao vegan ali izuzetno vodi računa o tome što jede.

Lepi & Zdravi
Autor:
OVE DVE NAMIRNICE NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE GOTOVO SVAKODNEVNO, DOK JE NJU POTPUNO IZBACIO: Sigurno je svi jedete a nije zdrava
Dve namirnice koje Novak svakodnevno jede., Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naš najpoznatiji teniser na svetu Novak Đoković poznat je po tome što izuzetno vodi računa šta jede. Njegovi obroci su savršeno izbalansirani i ima posebne jelovnike. Deo svojih sportskih zasluga pripisuje upravo ovome.

Bezglutenskoj ishrani se okrenuo zbog celijakije ali to svakako nije jedini princip na njegovom meniju. Nikada se nije izjašnjavao ni kao vegeterijanac ni kao vegan jer smatra da se to najčešće pogrešno interpretira a potom i etiketira.

Ipak, ističe da osnovu njegove ishrane čine biljke, a mediji su pre nekoliko godina pisali da Novak i Jelena Đoković ne koriste šećer. To ne znači da u njihovom domu nema ugljenih hidrata , za ručak teniser često jede testeninu, ali bira bezglutensku opciju. Kako je pisao portal Ocinator, on izbegava rafinisane šećere, koji se nalaze u slatkišima i gaziranim pićima.

Novak Đoković
foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Što se tiče slatkiša, poznato je da je nakon pobede na Australijan openu 2012. godine poželeo čokoladu, pa je pojeo samo jednu kockicu, što je samodisciplina iz koje mnogi mogu da uče.

On svojoj torbi prilikom mečeva uvek pri ruci ima urme, voće koje sadrži dosta šećera, ali je to u značajnoj meri fruktoza. Urme obiluju vlaknima, a uz to imaju nizak glikemijski indeks, tek 42, zbog čega su one sjajna opcija kada poželite slatke zalogaje.

urme
foto: profimedia

U svojoj knjizi "Serbiraj za pobedu" iz 2013. godine, Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane, a konzumira ga tako što svakog jutra pojede dve kašičice ovog meda uz veliku čašu vode. Uz to, ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova.

Ovaj med ima jak ukus, koji se obično opisuje kao "bogat, cvetast i složen", a u studiji objavljenoj 2014. u medicinskom magazinu American Journal of Therapeutics navodi se da ga stručnjaci trenutno istražuju zbog metilglioksala, organskog jedinjenja koje potencijalno može a pomogne kod niza zdravstvenih problema, uključujući infekcije ešerihijom koli i zlatnim stafilokokom.

Manuka med, poznat je po visokom udelu vitamina B kompleksa, kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, natrijuma i cinka, prenosi Glossy.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs