Novak Đoković je zvanično najbolji teniser svih vremena! Samo njemu je pošlo za rukom do sada da osvoji 23 grend slem titule, pored brojnih uspeha u karijeri kojima je ispisao istoriju tenisa.
Bilo je borbe, nervoze, teških trenutaka, ali naš čuveni sportista je pokazao nepokolebljivost na delu, a upravo to ono što ga izdvaja od drugih! Novak je baš na tu temu govorio na nedavnoj konferenciji i tom prilikom otkrio je šta konzumira na terenu, u pauzama meča ali i kako izgleda njegov plan ishrane.
„Banane, urme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čoveče. Onda nađem krušku, nema urme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto“, nasmejao je Nole okupljene novinare.
Već godinama dominira svetskim tenisom, a za to, kako je i sam istakao, zaslužna i hrana koju jede. Poznato je da je iz ishrane izbacio mlečne proizvode, crveno meso, gluten i šećere.
Trudi se da pije dosta vode tokom dana, a nijedno jutro ne prođe da ne uzme, čim se probudi, čašu mlake vode sa limunom. Takođe vodi računa da obroci budu u približno isto vreme, a prepodnevnu užinu uzima samo ukoliko ima potrebe. Veoma često na prazan stomak pije i sok od celera.
Tri puta nedeljno Novak primenjuje ovaj tip jelovnika:
PRVI DAN
Doručak: Pije vodu čim ustane i to sa dve kašike meda.
Zatim jede musli i to od:
- organskog ovasa ili zoba
- brusnice
- suvo grožđe
- semenke bundeve ili suncokreta
- bademe
Prepodnevna užina (ako je potrebno): hleb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (koristi testeninu od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).
Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.
Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.
DRUGI DAN
Doručak: Voda, dve kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.
Prepodnevna užina (ako je potrebno): tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.
Ručak: Salata od mešanog zeljstog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).
Užina sredinom popodneva: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;
Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.
TREĆI DAN
Doručak: Voda, dve kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.
Užina sredinom jutra: Domaći humus (uključujući leblebiju i soja sos bez glutena) sa jabukama.
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena sa moćnim pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).
Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.
Večera: Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od šargarepe i đumbira.