Novak Đoković je zvanično najbolji teniser svih vremena! Samo njemu je pošlo za rukom do sada da osvoji 23 grend slem titule, pored brojnih uspeha u karijeri kojima je ispisao istoriju tenisa.
Bilo je borbe, nervoze, teških trenutaka, ali naš čuveni sportista je pokazao nepokolebljivost na delu, a upravo to ono što ga izdvaja od drugih! Novak je baš na tu temu govorio na nedavnoj konferenciji i tom prilikom otkrio je šta konzumira na terenu, u pauzama meča ali i kako izgleda njegov plan ishrane.
„Banane, urme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čoveče. Onda nađem krušku, nema urme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto“, nasmejao je Nole okupljene novinare.
![Novak Đoković](/data/images/2023/04/20/19/321295_novakdjokovic_ff.jpg?ver=1687950002)
Već godinama dominira svetskim tenisom, a za to, kako je i sam istakao, zaslužna i hrana koju jede. Poznato je da je iz ishrane izbacio mlečne proizvode, crveno meso, gluten i šećere.
Trudi se da pije dosta vode tokom dana, a nijedno jutro ne prođe da ne uzme, čim se probudi, čašu mlake vode sa limunom. Takođe vodi računa da obroci budu u približno isto vreme, a prepodnevnu užinu uzima samo ukoliko ima potrebe. Veoma često na prazan stomak pije i sok od celera.
![sok od celera](/data/images/2019/08/10/13/196795_shutterstock-429717118_ff.jpg?ver=1687949857)
Tri puta nedeljno Novak primenjuje ovaj tip jelovnika:
PRVI DAN
Doručak: Pije vodu čim ustane i to sa dve kašike meda.
Zatim jede musli i to od:
- organskog ovasa ili zoba
- brusnice
- suvo grožđe
- semenke bundeve ili suncokreta
- bademe
Prepodnevna užina (ako je potrebno): hleb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (koristi testeninu od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).
Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.
Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.
![medena voda, voda sa medom](/data/images/2022/02/20/11/271403_shutterstock-586705313_ff.jpg?ver=1687950278)
DRUGI DAN
Doručak: Voda, dve kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.
Prepodnevna užina (ako je potrebno): tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.
Ručak: Salata od mešanog zeljstog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).
Užina sredinom popodneva: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;
Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.
![Salata](/data/images/2022/11/27/11/305175_salata-shutterstock-1417208255_ff.jpg?ver=1687950200)
TREĆI DAN
Doručak: Voda, dve kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.
Užina sredinom jutra: Domaći humus (uključujući leblebiju i soja sos bez glutena) sa jabukama.
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena sa moćnim pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).
Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.
Večera: Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od šargarepe i đumbira.