6 NEVEROVATNIH RAZLOGA ZA AUTOFAGIJU KOJE NEMAJU VEZE SA GUBITKOM TEŽINE: Ovo do sada nismo znali

Donosimo vam 6 prednosti zbog kojih bi trebalo da razmislite da uvrstite povremeni post u vašu životnu rutinu.

Lepi & Zdravi
Autor:
6 NEVEROVATNIH RAZLOGA ZA AUTOFAGIJU KOJE NEMAJU VEZE SA GUBITKOM TEŽINE: Ovo do sada nismo znali
Prednosti povremenog posta, Foto: Shutterstock

Poznato je da povremeni post može podstaći gubitak težine i poboljšati sveukupno zdravlje organizma. Mnoštvo je onih koji započinju post kao jednostavan način da izgube težinu. Takođe mnogi nastavljaju da poste (autofagija) zbog bezbroj zdravstvenih prednosti koje nemaju nikakve veze sa gubitkom težine.

Doručak, Zdrava hrana, Zdrave namirnice, Jogurt, Voće, Orašasti plodovi, Med, Voćna kaša, Stetoskop, Mršavljenje
foto: Profimedia

Poznavanje ovih prednosti može vam pomoći da odaberete autofagiju koja će možda biti pravi izbor za vaše zdravstvene potrebe:

1. Post poboljšava zdravlje creva

Istraživanja pokazuju da se nusproizvodi fermentacije povećavaju tokom perioda posta i da čak i kratak post može dovesti do dugoročnih pozitivnih promena u vašim crevima. Štaviše, povremeni post vam pomaže da jedete u skladu sa vašim prirodnim cirkadijalnim ritmom, što omogućava vašem telu da bolje reguliše procese varenja.

Neka istraživanja čak sugerišu da bi post mogao biti koristan u upravljanju digestivnim bolestima koje su povezane sa niskom mikrobnom raznovrsnošću.

2. Post jača imunitet

Povremeni post bi mogao biti način da se postigne jačanje imuniteta. Autori pojedinih studija rekli su da post „može aktivirati odbrambeni sistem domaćina kroz aktiviranje više fizioloških procesa“, od kojih su dva autofagija i imuni odgovor.

Autofagija je važan fiziološki proces koji čisti vaše telo od starih, mrtvih ili oštećenih ćelija kako bi se napravio prostor za nove i zdrave ćelije. Cilja na obolela tkiva i strane napadače (uključujući viruse i bakterije), reciklirajući nekada štetne ćelije za stvaranje zdravog tkiva. Konačno, povremeni post može zapravo povećati broj belih krvnih zrnaca koji cirkulišu u vašem telu - direktan efekat na imuni sistem.

3. Post povećava fokus i produktivnost

Džek Dorsi, na primer, izvršni direktor Tvitera, navodno jede samo jedan obrok dnevno i kaže da je njegov protokol posta „bio nova dimenzija“ za njegov rad i lični život. Fil Libin, bivši izvršni direktor Evernotea, opisuje post kao „transformativan“ i euforičan, rekavši da mu je pomogao da čak i postane bolji vođa.

Tu je i Džefri Vu, pionir velnes startapa HVMN, koji je postio 7 dana da bi pokrenuo svoju novu kompaniju. Vuov tim posti jedan radni dan nedeljno, a on kaže da su ti dani posta uvek najproduktivniji dani za kompaniju.

Nema mnogo istraživanja o produktivnosti i postu ali je jedna studija na miševima pokazala da post tokom 11 meseci pozitivno utiče na strukturu i funkciju mozga. Kod ljudi se smatra da post povećava neuroplastičnost mozga, što se odnosi na sposobnost vašeg mozga da stvara nove neuronske veze. Dok je potrebno više istraživanja da bi se potvrdili ovi efekti kod ljudi, naučnici vide obećanje na osnovu čvrstih dokaza životinja da je post dobar za mozak.

posao, kolege
foto: Profimedia

4. Post može sprečiti kognitivni pad

Govoreći o mozgu, povremeni post može učiniti više od toga da vam samo pomogne da se fokusirate. Kognitivni pad je jedna od najvećih pretnji našoj starijoj populaciji: loša ishrana, nedostatak aktivnosti, loš san su neki od krivaca. Međutim obećavajuća istraživanja pozicioniraju povremeni post kao moćno sredstvo u borbi protiv kognitivnih bolesti.

Istraživanja na životinjama pokazala su da post smanjuje upale u mozgu. Ovo je ključno, jer je upala „centralni mehanizam“ u Alchajmerovoj bolesti. Studije su takođe pokazale da post može usporiti, pa čak i sprečiti neke degenerativne procese povezane sa opadanjem kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem. Opet, dok je potrebno više istraživanja na ljudima da bi se potvrdili ovi efekti, vredni su pažnje ponovljivi rezultati kod životinja.

5. Post može smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti i dijabetes dve su od najčešćih hroničnih bolesti. Vaš rizik od razvoja ovih bolesti raste sa godinama, ali možete sprečiti mnoge faktore rizika usvajanjem zdravog obrasca ishrane kao što je povremeni post. Sa samo tri nedelje povremenog posta mogu se sniziti krvni pritisak, holesterol i trigliceridi kod gojaznih odraslih osoba.

Povremeni post se takođe koristi kao pomoćna terapija za dijabetes jer može poboljšati osetljivost na insulin. Vaše zdravlje će u velikoj meri zavisiti od kvaliteta hrane koju jedete kada prekinete post.

Zdrava hrana
foto: Shutterstock

6. Post može prirodno povećati vašu snagu

Želite da podignete više težine u teretani, krenete na fizički zahtevnije šetnje ili samo generalno povećate nivo svoje kondicije? Tome takođe doprinosi post. Nekoliko studija je pokazalo da post može povećati nivoe cirkulišućeg hormona rasta (GH), koji između ostalog igra ključnu ulogu u rastu, fizičkim performansama i snazi mišića.

Izgradnja mišića dešava se isključivo u prisustvu adekvatne ishrane. Dakle, tek nakon što prekinete post možete iskoristiti privremeno povišeni hormon rasta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs