OPREZ!

POZNATA MANEKENKA UMALO UMRLA ZBOG TAMPONA, SAMO BRZA REAKCIJA LEKARA JE SPASLA: Devojke, sledeću stvar nikako ne radite

Manekenka Mora Higins Dobila je sindrom toksičnog šoka

Lepi & Zdravi
11:28h Autor:
POZNATA MANEKENKA UMALO UMRLA ZBOG TAMPONA, SAMO BRZA REAKCIJA LEKARA JE SPASLA: Devojke, sledeću stvar nikako ne radite
Poznata manekenka umalo umrla zbog tampona, Foto: Printscreen Instagram / maurahiggins

Lepa manekena Mora Higis otkrila je da je ostala živa samo zahvaljujući broij reakicji lekara. Naime, ona je dobila sindrom toksičnog šoka od običnog tampona. Svoju priču je podelila sa pratioca na Instagramu, gde je prati preko 3, 5 miliona ljudi, kako bi uopzorila sve devojke na ovaj ozbiljan zdravstveni problem.

Sindrom toksičnog šoka nastaje kad bakterije uđu u telo, a potencijalna opasnost može biti i samo opekotina ili neka druga povreda. Obično se javlja kod mlađih žena za vreme menstrualnog ciklusa.

Kako nastaje kod žena koje koriste tampone?

Kada dođe do prodora stafilokoka ili streptokoka u krvotok, oni otpuštaju veoma opasne toksine. Simptomi obično počinju iznenadnom visokom temperaturom - iznad 38,9C. Za nekoliko sati, razvija se klinička slika koja podseća na grip - glavobolja, bol u grlu i mišićima, kašalj.

Zatim se javljaju mučnina, povraćanje, nesvestica, vrtoglavica, konfuzija. Neophodno je odmah delovati antibioticima, a ponekad dati i kiseonik. Pacijent treba da unosi dosta tečnosti, a lekar će možda prepisati i lekove za kontrolu krvnog pritiska.

- Znam da tampon ne sme dugo da stoji. Kad je doktor u meni našao tampon, bio je tu već tri meseca - zaglavljen u grliću materice - u neverici priča manekenka, koja se dugo nije osećala dobro, ne znajući pravi razlog tome.

Ističe da je veoma važno da se otovoreno priča o svemu, kako bi, posebno tinejdžerke, bile svesne šta im se može desiti, ukoliko tampon ne zamene na vreme.

- Dešava se da devojka zaboravi tampon preko noći. Naročito ako je provod bio buran. Ali važnije od svega je da o menstruaciji i korišćenju tampona otvoreno razgovaramo, a ne da ga krijemo u rukavu kao ja kad bih krenula u toalet dok sam bila u srednjoj školi - priznaje Mora.

Prema uputstvima za korišćenje tampona, savetuje se da se menjaju na tri do četiri sata. Lekari kažu da valja uzimati one koji minimalno upijaju, naizmenično koristiti tampone i uloške, kao i primenjivati maksimalne higijenske mere pri njihovoj upotrebi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs